Het voetbalalfabet: De M van Maradona

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De M van Maradona
Foto: © SC

In ons vermaard voetbalalfabet in samenwerking met Man-oeuvre.be zijn we gekomen bij de letter M. Verschillende voetballers konden deze week de revue passeren: Maldini, Mancini, Matthäus, Mijatovic, Milla of Müller, maar niemand daarvan komt nog maar tot aan de hielen van Diego Armando Maradona. Het Argentijnse wonderkind laat niemand onberoerd. Hij wordt in een adem genoemd met andere legendes als Pelé en Cruijff. Toch heeft hij, mede door al het succes, ook de andere kant van de medaille leren kennen.
 
De trots van Villa Fiorito
Op 30 oktober 1960 zag Diego Armando Maradona het levenslicht in Buenos Aires. Dat licht scheen helaas minder fel over de wijk waar Diego opgroeide, Villa Fiorito. Maradona groeide, samen met drie zussen en twee broers, op in een arme familie. Door zijn kleine gestalte en zijn bos zwart krulhaar werd hij al vlug liefkozend Pluisje genoemd, een bijnaam die hij zijn hele leven zou horen. School liet de kleine Dieguito links liggen want voetballen was alles wat hij wou. Op tienjarige leeftijd etaleert hij zijn talent bij Estrella Roja, een plaatselijke voetbalclub. Het duurt niet lang alvorens profclub Argentinos Juniors hem opmerkt en hij de overstap waagt.
 
Europese belangstelling
Op 16-jarige leeftijd debuteert Maradona bij het eerste elftal van Argentinos. Gedurende de vier jaar dat hij voor die club uitkomt, scoort hij maar liefst 80 doelpunten in 129 wedstrijden. De scouts van Boca Juniors zijn wild van de nieuwe wonderboy en in 1980 tekent hij een contract bij de geelblauwen. Hier verovert hij de harten van de fans. Argentijns talent blijft echter niet lang in Argentinië en even later staat het grote FC Barcelona voor de deur. De Spaanse topclub neemt Maradona voor een topbedrag over. Hoewel hij 22 doelpunten maakt in 36 wedstrijden, kan Diego niet aarden bij de Spanjaarden. Daar maakt hij geen geheim van en in 1984 wordt El Diego voorgesteld als de nieuwe sensatie bij het Italiaanse Napoli.
 
Napels zien …
De fans van Napoli dragen Diego Maradona op handen. Hij heeft dan ook een onuitwisbare indruk nagelaten op de Italiaanse club. Tweemaal maakte Maradona de club bijna ‘eigenvoetig’ kampioen. Ook de Italiaanse beker en de UEFA Cup staan op het palmares van de club door Maradona. Wereldberoemd zijn de beelden van Maradona die ‘warmloopt’ tijdens de halve finale van de UEFA Cup. In 1986 legt Argentinië, onder leiding van Maradona, beslag op de Wereldbeker in Mexico. Ook hier laat Diego van zich spreken, hij scoort twee legendarische goals: de hand van God en de magische dribbel. Maradona domineert het voetbal tijdens de jaren ’80 en is God in Napels.
 
Verkeerde vrienden?
Aan het eind van de jaren ’80 duiken verhalen op over Maradona’s vermeend cocaïnegebruik. Ook zijn banden met de Napolitaanse maffia doen zijn reputatie van rokkenjager en feestbeest alle eer aan. In 1991 krijgt Maradona een schorsing voorgeschoteld na een positieve test op cocaïne. In tranen gehuld keert hij een jaar later zijn geliefkoosde Napels de rug toe en vertrekt opnieuw naar Spanje, naar Sevilla ditmaal. Zoals elke Zuid-Amerikaan hunkert Diego naar Argentinië en naar la mama. Newell’s Old Boys reikt hem de hand en in 1993 verhuist hij terug naar zijn vaderland. Het wereldkampioenschap van 1994 zou de heropstanding van Maradona moeten worden, maar hij wordt opnieuw betrapt op cocaïnegebruik. In 1995 keert hij terug naar de club van zijn hart, Boca Juniors. Hier sluit hij in 1997 zijn carrière af.
 
Gevallen showman
Na zijn afscheid van het voetbal raakt Maradona verwikkelt in een negatieve spiraal. Enkele buitenechtelijke kinderen, drugsgebruik, overgewicht en depressies zorgen voor enkele hartaanvallen bij de ster. Diego krijgt meermaals hulp van zijn persoonlijke protégé Fidel Castro en is vaak in Cuba te zien, om uit te rusten. In april 2007 wordt Maradona opnieuw opgenomen in het ziekenhuis met gezondheidsproblemen. Diego Maradona werd in 2000 verkozen tot “Speler van de Eeuw”, maar de jury beslist dat Pelé die eer ten beurt valt, omdat hij een minder grillig privé-leven had. Op het internet reageren fans van over de hele wereld. Dat levert hem de publieksprijs op. Diego Armando Maradona belichaamde voetbal, in al haar facetten.

Auteur: Kjell Debacker
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties