City, Tottenham en Wigan pakken volle buit

Kristof Blomme

Manchester City heeft, dankzij de overwinning tegen Bolton, een goede zaak gedaan in het klassement. het springt over Portsmouth, dat onderuit ging tegen Tottenham, naar de vierde plaats. Onderin boekte Wigan een belangrijke overwinning tegen Blackburn.

Manchester City deed een uitstekende zaak door Bolton te kloppen met 4-2. De thuisploeg kwam vroeg op voorsprong via Bianchi. Nog voor de pauze zette Bolton de situatie helemaal recht. Diouf en Nolan brachten de 1-2 ruststand op het bord. De thuisploeg bleef niet bij de pakken zitten. Vlak na de pauze kwam het weer langszij, met de hulp van de bezoekers. Michalik klopte immers zijn eigen doelman. Uiteindelijk verzekerden Vassell en Ethuhu de overwinning in het slotkwartier. Met het oog op de toppers van zondag doet City nu al een geweldige zaak.
Ook Portsmouth kon gouden zaken doen. Het telde voor deze speeldag immers evenveel punten als Liverpool en Manchester City. De eerste helft werd gedomineerd door de thuisploeg, maar scoren lukte niet. Na de pauze was Tottenham de betere ploeg. Net toen de wedstrijd op een gelijkspel leek uit te draaien sloegen de bezoekers genadeloos toe. Een voorzet van Lennon werd door Berbatov koel afgemaakt. Tottenham lijkt zich stilaan te herstellen, na een dramatische competitiestart.

Everton blijft in het spoor van de subtoppers. Het won op het veld van West Ham met 0-2. Beide ploegen stonden voor de tweede keer deze week tegenover elkaar. Everton klopte de Hammers al in de Carling Cup. Ook nu kwam het op voorsprong. Vlak voor de rust werkte Yakubu het leer tegen de touwen. West Ham kreeg kansen op de gelijkmaker, maar die werden vakkundig verkwanseld door Ashton en Ljungberg. In de slotminuut verzekerde Johnson de overwinning. Everton haalt Portsmouth nu bij op de zesde plaats.
Birmingham en Reading hielden elkaar in evenwicht. Na amper vijf minuten deed Forssell de netten trillen namens de thuisploeg. In de tweede helft zorgde Hunt vanop de stip voor de gelijkmaker.

Onderin het klassement stonden zowel Sunderland, Wigan als Derby voor belangrijke thuismatchen. Sunderland begon goed aan de partij tegen Aston Villa. Na tien minuten zette Higginbotham de thuisploeg op voorsprong. Sunderland hield kranig stand, maar halfweg de tweede helft kwamen de gasten toch op gelijke hoogte. Maloney borstelde een vrije trap knap tegen de touwen. In de slotminuut leek Collins de thuisploeg toch nog de overwinning te bezorgen, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens een voorafgaande overtreding. Sunderland springt even over Fulham, dat straks nog speelt tegen Newcastle.
Wigan trad in het strijdperk tegen Blackburn. Het werd een ongemeen boeiende partij met wisselende kansen. De match kon niet beter beginnen voor Wigan. Na nog geen kwartier had het al een voorgift van twee doelpunten. Landzaat en Marcus Bent zorgden voor de treffers. Nog voor de rust leek de match helemaal gespeeld toen Scharner voor het derde doelpunt tekende. Op een zucht van de pauze kwamen de bezoekers toch weer in de wedstrijd via Santa Cruz. De Peruviaan ging in het tweede bedrijf op zijn elan door. Binnen het kwartier bracht hij zijn ploeg met twee treffers langszij. Ondertussen was Brett Emerton wel uitgesloten. Tegen tien man kon Wigan toch nog het laken naar zich toetrekken. Marcus Bent wilde niet onderdoen voor Santa Cruz en zorgde met zijn tweede en derde van de namiddag voor de 5-3 eindstand.
Derby stond al zowat voor de match van de laatste kans. Met amper zes punten uit zestien wedstrijden was een thuisoverwinning tegen Middlesbrough een must. Voor de pauze was Miller dicht bij een doelpunt, maar zijn poging strandde op de paal. Aan de overkant trof Tuncay wel raak met een knappe volley. In de tweede periode kwamen de bezoekers nog het dichtst bij een tweede treffer. Boateng vond de doelpaal op zijn weg, terwijl een doelpunt van Aliadière werd afgekeurd. Derby blijft troosteloos laatste met een achterstand van acht punten op de veilige zeventiende stek.