Ljungberg kroont zich tot topschutster aller tijden

viki meeuwis
| 0 reacties
Ljungberg kroont zich tot topschutster aller tijden
Foto: © SC

In Portugal wordt op dit moment de Algarve cup gespeeld, dat is een jaarlijks tornooi in het vrouwenvoetbal waar 8 van de 16 beste landen ter wereld aan deelnemen.

De Zweedse ster Hanna Ljungberg speelde zich op dit tornooi de Zweedse voetbalhistorie in door zich met haar 72ste doelpunt voor haar land tot beste Zweedse doelschutster aller tijden te kronen.
 
Het doelpunt viel in de eerste wedstrijd van de Zweden tegen Finland. Zweden eindigde weliswaar derde in zijn poule achter de verassende winnaar Denemarken en Duitsland dat als eerste eindigde. Het vorige record stond op naam van Pia Sundhage en Line Videkull.
 
Hanna Carolina Ljungberg, geen familie van Freddie Ljungberg overigens, werd geboren op 8 januari 1979. Zij debuteerde in 1996 op amper 17-jarige leeftijd voor haar Zweden in de wedstrijd tegen Spanje. Zweden won toen met 8-0. Ze speelde tot nu toe die wereldbekers, drie EK’s en drie keer de Olympische spelen.
 
In 2003 pakte ze met haar land zilver op het WK in de USA en werd ze derde in verkiezing wereldspeelster van het jaar. Ze kreeg een keer de diamanten bal, dat is de prijs voor speelster van het jaar in Zweden. Bij bij het 100-jarig bestaan van de Zweedse voetbalbond werd ze gehuldigd met een eigen postzegel samen met enkele andere grootheden uit de Zweedse voetbalgeschiedenis.
 
Op Clubniveau debuteerde ze bij Mariehem SK waar eerst Sunanna SK haar in 1996 wegplukte. In 1998 ging ze dan naar Umeå IK, het beste team van Europa, waar ze nu nog steeds speelt. Ze werd zes keer kampioen met haar club en won twee keer de prestigieuze Uefa Women’s Cup.
 
Die hoopt ze dit jaar weer te winnen. Umeå speelt eind deze maand de halve finale tegen Lyon. Ook kijkt ze uit naar de Olympische spelen waar het Zweedse team voor goud gaat. Een leuke fansite is terug te vinden op www.hannaljungberg.tk.
 
 
Auteur: Kevin van Hooydonck
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Allsvenskan

Nieuwste reacties