Het was een drukke voetbalweek hier in Noorwegen

viki meeuwis
| 0 reacties
Het was een drukke voetbalweek hier in Noorwegen
Foto: © SC

David Brocken brengt bij Voetbalkrant elke week een inside view op het Noorse voetbal.

We zullen beginnen met  de soapserie bij Lyn Oslo. De trainer Kent Bergersen werd ontslagen maar vorige week daagde die toch op tijdens de eerstvolgende training. Naar eigen zeggen hield hij zich gewoon aan zijn contract aangezien er geen akkoord was over de ontslagregeling.Volgens de Noorse pers zou Bergersen ondertussen wel een akkoord hebben bereikt hebben met het bestuur maar vreest hij de centen niet te zullen zien vanwege de preciaire financiële situatie bij Lyn. In de pers wordt nu druk gespeculeerd of hij ook maandagavond in de kleedkamer zal opduiken. Lyn speelt dan tegen SK Brann uit Bergen. Het is voorlopig ook nog onduidelijk wie Bergersen vanavond zal vervangen als trainer tijdens de match. De directie liet inmiddels optekenen dat ze hopen dat hun ex-trainer gewoon thuis blijft en zich niet meer laat zien op de club. Dat over en weer gepraat tussen club en ex-trainer in de pers klinkt als in een echte kleutertuin en doet het Noors voetbal natuurlijk geen goed.

Hetzelfde kan gezegd worden van de Europese resultaten van afgelopen week. Frederikstad ging op eigen veld met 1-6 de boot in. Valerengen deed het thuis tegen het Griekse PAOK niet veel beter. Mijn ex-club verloor met  1-2. Enkel Tromse deed goede zaak, zij wonnen immers met 2-1 van het Kroatische NK Slaven Koprivnica.

De Noorse sportjournalisten spuiden na deze wedstrijden weer volop kritiek. Het Noors voetbal zou nergens staan, de kwaliteit gaat enorm achteruit etc, de opleidingen zijn niet goed genoeg enzovoorts.

Er valt natuurlijk iets voor te zeggen. Twee weken geleden was er hier een Ajax voetbalschool. Ook vanuit die hoek waren er kritische stemmen te horen, vooral gericht naar de nationale voetbalfederatie en de topclubs. Volgens de mensen van Ajax worden jongeren hier niet goed opgeleid en de begeleiding die ze krijgen start meestal te laat. Dat standpunt kan ik bijtreden. Tot hun twaalf jaar krijgen de meeste voetballertjes hier niet veel met gediplomineerde trainers te maken. In de meeste gevallen treden de ouders tot die leeftijd op als trainer. Nochtans zijn de jaren tussen acht en twaalf heel belangrijk. Het zijn de zogenaamde “Golden Years”. In die periode leren kinderen het meeste en snelste bij. Hun motoriek en coördinatie draait op volle toeren. Het is met andere woorden het ideale moment, zeker in de voetbalwereld, om die talenten verder te ontwikkelen. En net die periode wordt hier in Noorwegen niet voldoende benut. Ik spreek hier uit ervaring. En geloof me het heeft me al veel tijd en moeite gekost om de mensen bij mijn eigen club, Frigg Oslo, op andere gedachten te brengen. Stilaan begint het hen te dagen en beginnen ze me te geloven. Frigg Oslo is een club die regionaal speelt, je kan je dus indenken dat er op nationaal vlak nog een lange weg af te leggen is.

In de competitie blijft het interessant om te volgen. Zaterdag was er al de wedstrijd tussen Molde en Start. Die partij zorgde voor een opvallende uitslag, Molde won immers met 8-1. Nochtans was dat niet echt verwacht want Molde staat tweede in het klassement en Start op een respectabele vijfde plaats. Het meest opvallende moment in die wedstrijd waren de acht minuten waarin Magne Hoseth een loepzuiver hattrick scoorde. Zo’n prestatie kon niet onopgemerkt voorbij gaan en ondertussen liet bondscoach “Drillo” Olsen al optekenen dat Hoseth terug voor de nationale ploeg in aanmerking komt en wist de Noorse pers te melden dat er interesse zou zijn voor Hoseth van een niet nader genoemde Spaanse (top)club.

Diezelfde pers greep ook deze uitslag aan om nog maar eens met scherp te schieten. De tweede tegen de vijfde in het klassement, op die manier onderuit gaan. Er is een te groot klasseverschil tussen de top en het midden van de tabel enz... Eerlijk gezegd, ben ik blij met deze resultaten. Ik hoop dat er eindelijk eens een serieus debat kan gevoerd worden, waar alle partijen beter van worden.

De titelstrijd is nog steeds spannend want de huidige leider, Rosenborg heeft steken laten vallen uit bij Odd. Rosenborg moest tevreden zijn met een 1-1 gelijkspel. In Noorwegen spreken ze niet zozeer van de titel of de landskampioen maar eerder over de strijd om “de gouden medaille”. Inderdaad; goud, zilver en brons. Dat zijn de prijzen hier aan de finish.

Onderaan lijkt Lyn een vogel voor de kat. Veel interessanter zijn de plaatsen die net boven de laatste plaats in te vullen zijn. Valerengen komt stilaan in de gevarenzone. Lillestrøm pakte in extremis een puntje tegen Tromsø, de ploeg in vorm.  Bodø/Glimt heeft de drie punten kunnen thuis houden en ook Fredrikstad boekte een zuinige overwinning tegen Viking; 1-0. In de onderste regionen staan alle ploegen op slechts vijf punten van elkaar. De druk op deze ploegen wordt de komende weken bijzonder groot.

Druk is er zeker bij Valerengen, na het mislukte Europese avontuur en vijf opeenvolgende nederlagen in de competitie. Het moet gezegd worden dat VIF te kampen heeft met een reeks spelers met langdurige blessures. Het was zelfs zo erg dat Martin Andresen, de spelende manager, zich de voorbije wedstrijd zelf opstelde in de verdediging. Daar ging het net iets te snel voor hem want hij werd regelmatig geparkeerd.

Ik stel me de vraag wat er daar van de week zal gaan gebeuren? De Klan, zo noemt de trouwe supporterclub zich van Valerengen, blijven ze loyaal? Gaan ze kritiek uitten? Ik ben zeer nieuwsgierig. Ze hebben Andresen al enkele keren gesteund maar ik hoor van de supporters ook veel gemor. Het zijn nochtans de meest loyale supporters zijn die ik ooit gekend heb. Kunnen ze dit binnenskamers houden?

Er was gelukkig ook leuker nieuws in de competitie. Stabek won van Aalesund met overtuigende 3-0 cijfers. Een goede zaak voor Stabæk dat woensdag aantreden in de kwalificatie van de Champions League tegen FC Kopenhagen. Ze moeten weliswaard een 3-1 achterstand ophalen maar ik zie ze daar wel toe in staat. En ik gun ze het. Vorig seizoen behaalden ze de landstitel maar dit seizoen moesten ze het stellen zonder hun twee vaandeldragers, Alanzinho en Veigar Pall Gunnarsson. Dat maakte dat ze lang hebben moeten zoeken naar hun ritme. Gelukkig voor Stabæk konden ze goalgetter Nannskog behouden en lijken ze de laatste weken de juiste formule gevonden te hebben.

Sportieve viking groeten

David Brocken

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties