Vijf landgenoten zien Bayern als titelfavoriet starten

Philippe Crols
| 1 reacties
Vijf landgenoten zien Bayern als titelfavoriet starten
Foto: © SC

Landskampioen VfL Wolfsburg opent vrijdagavond tegen VfB Stuttgart het nieuwe seizoen in Duitsland. De kans is niet onbestaande dat de Wolven zichzelf opvolgen als kampioen, maar het is wel Bayern München dat als grote titelfavoriet van start gaat.

Wie houdt Bayern van de titel? 

Bayern München is dus de grote titelfavoriet in Duitsland. Na een minder seizoen moet de Rekordmeister opnieuw aanknopen met een landskroon. De belangrijkste transfer is mogelijk die van de trainer. Louis Van Gaal moet na zijn successen bij AZ het Duitse Bayern opnieuw op de rails krijgen. De Nederlander kan dit seizoen een beroep doen op enkele nieuwe jongens. Zo lijkt Mario Gomez de plaats te zullen innemen van Luca Toni. Bovendien strikte de werkgever van onze landgenoot Daniël Van Buyten ook Ivica Olic, Danijel Pranjic, Edson Braafheid en Antaloli Tymoshchuk. De club uit München is dus voldoende gewapend om de titel te pakken. Zeker ook omdat smaakmaker Franck Ribéry (foto boven)uiteindelijk in Duitsland bleef ondanks serieuze interesse van Real Madrid. 

Bayern is dus versterkt en dat kan lang niet gezegd worden van een aantal andere titelkandidaten. Alleen landskampioen Wolfsburg kon zijn kern bij elkaar houden en hoopt straks opnieuw op het gouden trio Edin Dzeko (foto, links naast Grafite) - Grafite (foto) - Zvjezdan Misimovic. Zij krijgen steun van nieuwkomer Obafemi Martins. Wolfsburg zag succescoach Felix Magath wel naar Schalke verhuizen, maar kreeg met Armin Veh een trainer in de plaats die nog niet zo lang geleden Stuttgart naar de titel loodste.

Felle strijd om Europa League

Voor het overige lijkt op het eerste gezicht geen enkele club voldoende versterkt om twee bovenvermelde teams te doen zweten en krijgen we mogelijk wel een felle strijd om de Europa League-plaatsen.

Hertha Berlijn presteerde vorig seizoen nog onverwacht goed, maar na het vertrek van Andrej Voronin en Marko Pantelic lijkt het onwaarschijnlijk dat de hoofdstedelingen ook dit seizoen lang zullen meestrijden voor de landstitel. Dat liet coach Lucien Favre trouwens ook al weten.

Hamburger SV dan? HSV haalde met Bruno Labbadia een nieuwe trainer binnen en trok ook heel wat nieuwe namen aan. De bekendste nieuwkomers zijn Eljero Elia, David Rozehnal en Marcus Berg. Volgens ons weegt de selectie van HSV te licht om helemaal bovenaan mee te strijden. 

Datzelfde geldt voor Leverkusen, Schalke, Werder Bremen, Dortmund en Stuttgart. Leverkusen speelde tijdens de heenronde van vorig seizoen nog wel goed voetbal, maar zakte helemaal weg in de tweede ronde. Uit de transfers van Bayer blijkt ook niet bepaald veel ambitie. Eren Derdiyok en Sami Hyypia (foto links) zijn de twee bekendste nieuwelingen. Jupp Heynckes moet Bruno Labbadia opvolgen als coach.

Het ambitieuze Schalke 04 strikte Felix Magath als coach, maar die liet deze week nog weten dat de opdracht in Gelsenkirchen moeilijker wordt dan verwacht. Het bleef bij Schalke trouwens opvallend stil op de transfermarkt.

Stuttgart was dan weer bijzonder actief, maar het duurde lang vooraleer het enkele spelers kon vastleggen. Met Alexander Hleb en Pavel Pogrebnjak haalde het uiteindelijk wel twee spelers binnen die een meerwaarde zullen zijn, maar beide nieuwelingen hebben mogelijk nog een inloopperiode nodig. Pogrebnjak moet in Stuttgart de opvolger worden van Mario Gomez.

Borussia Dortmund kocht vooral vooraan goed in. Met Lucas Barrios haalde het een goede vervanger voor Alexander Frei. Ook Damien Le Tallec moet op termijn een meerwaarde worden voor de club die het meeste abonnementen aan de man bracht.

Ten slotte is er ook nog Werder Bremen. Dat behaalde na een kwakkelseizoen alsnog een prijs met de DFB Pokal, maar wil dit seizoen toch beter doen in de competitie. Het haalde Tim Borowski terug uit München, maar zag daartegenover wel Diego naar Juventus vertrekken. Met Marko Marin strikte Bremen nog wel een potentiële topper.

De nieuwkomers

Freiburg, Mainz en Nürnberg zijn de drie clubs die afgelopen seizoen de promotie naar het hoogste niveau wisten af te dwingen. Het wordt voor alle drie de clubs een moeilijk jaar. Zeker voor het Mainz van Peter van der Heyden (foto rechts) en Aristide Bance. Daar was het in de voorbereiding al bijzonder hectisch. Zo veranderde de club al van trainer. Nürnberg heeft van de nieuwkomers op papier de beste kaarten om te overleven.

Degradatie

Behalve de drie nieuwkomers zijn er nog een zestal ploegen die een moeilijk seizoen tegemoet zouden kunnen gaan. Hoffenheim hoort daar misschien niet bij, maar het is maar zeer de vraag hoe dat team uit de startblokken zal schieten. Vorig jaar kon het rekenen op de goals van Vedad Ibisevic, maar toen de topschutter geblesseerd uitviel, sputterde de motor en zakte Hoffenheim ver weg.

Ook FC Köln moet in principe kunnen overleven. De ploeg waar ook de Nigeriaanse Belg Manasseh Ishiaku onder contract ligt, haalde Lukas Podolski terug uit München. Hij moet samen met Milivoje Novakovic een koningskoppel vormen. Ook de transfer van Maniche was opvallend.

Voor Bochum, Frankfurt, Hannover en Borussia Mönchengladbach wordt het mogelijk een moeilijkere opgave om het behoud veilig te stellen. Deze vier teams realiseerden geen opvallende transfers. Gladbach moest zelfs Marko Marin en Alexander Baumjohann laten vertrekken. Bovendien zijn doelman Logan Bailly en aanvoerder Filip Daems nog enige tijd buiten strijd.

De Belgen

Met Manasseh Ishiaku (Köln), Daniël Van Buyten (Bayern München), Peter Van der Heyden (Mainz), Filip Daems en Logan Bailly (Borussia Mönchengladbach) spelen er straks vijf landgenoten in de Duitse Bundesliga. Zoals vorig seizoen zal u ook dit jaar de prestaties van onze landgenoten op de voet kunnen volgen bij Voetbalkrant.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties