Groep B: Ivoorkust, Ghana, Togo, Burkina Faso

Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Groep B: Ivoorkust, Ghana, Togo, Burkina Faso

Vandaag stellen we groep B aan u voor met favoriet Ivoorkust, outsider Ghana en verder nog Togo en Burkina Faso.

IVOORKUST: "De topfavoriet"

Ivoorkust kan er niet omheen: zij zijn dé topfavoriet voor deze editie van de Africa Cup. Ze beschikken over een zeer sterke kern met op zijn minst 5 absolute wereldsterren aangevuld met andere toppers uit de Europese competities. De Oranje Olifanten konden het tornooi nog maar één keer winnen en zijn er op gebrand om deze keer de trofee mee naar huis te nemen. De groepsfase geldt in principe als een opwarmertje. Grote afwezige is Romaric, ex-speler van Beveren en tegenwoordig aan de slag bij Sevilla. Een akkefietje met trainer Halilhodzic houdt hem in Spanje.

Sterspelers: K. Touré (Man City), Y. Touré (Barça), Drogba (Chelsea), Kalou (Chelsea), Eboué (Arsenal)
Palmares: 2 WK's (2006, 2010), Africa Cup: 1992: winnaar, 2006: 2de, 1965, 1968, 1988, 1994: 3de
Bondscoach: Vahid Halilhodzic (Bosnië-Herzegovina)
Bijnaam: De Oranje Olifanten
Prognose: finale



Sterspeler Didier Drogba moet Ivoorkust de Afrikaanse landenbeker bezorgen


GHANA: "Te veel afwezigen"

Ghana bereikte in 2006 de 8ste finales van het WK en verloor daarin tegen Italië. The Black Stars zijn traditioneel een sterke deelnemer op de Africa Cup. Ze wonnen het tornooi al viermaal. De laatste keer dateert wel al van 1982. In 2008 in eigen land werd het derde. Ook bij deze editie dient er met Ghana rekening gehouden te worden. Al vinden we dat coach Rajevac niet over zijn sterkste kern kan beschikken. Zo mist hij kapitein Appiah (Bologna), Pantsil (Fulham), John Mensah (Sunderland), Kingston (Hearts) en Muntari (Inter). Toch wel iets te veel van het goede. De eerste vier zijn gekwetst, Muntari is om disciplinaire redenen niet opgeroepen, maar zou toch niet misstaan hebben in deze verzwakte kern. Maar liefst 8 spelers van de ploeg die in 2009 het WK onder 20 jaar in Egypte won, zijn opgenomen in de selectie, waaronder smaakmaker Adiyiah. Behalve middenvelder Essien van Chelsea blijven weinig echte sterren over. Ondanks alles mag Ghana geen problemen kennen om de groepsfase te overleven.

Sterspelers: Essien (Chelsea), Adiyiah (Milan)
Palmares: 2 WK's (2006, 2010), Africa Cup: 1963, 1965, 1978, 1982: winnaar, 1968, 1970, 1992: 2de
Bondscoach: Milovan Rajevac (Servië)
Bijnaam: The Black Stars
Prognose: kwartfinale

BURKINA FASO: "Te weinig kwaliteit"

Burkina Faso is een zeer wisselvallige deelnemer. Het bereikte nog nooit de eindronde van een WK en was ook de laatste twee edities van de Africa Cup in 2006 en 2008 afwezig. De drie edities daarvoor raakte het niet door de eerste ronde. In 1998 haalde het zijn beste resultaat met een halve finale. De ploeg kent weinig bekende namen. Verdediger Kéré van Sporting Charleroi zit wel in de kern en is normaal gezien ook de aanvoerder. Bancé, ex-speler van Lokeren en Beerschot, bedankte voor een selectie en wil zich verder concentreren op zijn Duitse werkgever Mainz. Coach Paulo Duarte is een omstreden figuur en is niet met iedereen beste vrienden bij het vroegere Opper-Volta. De naam Burkina Faso klinkt ons in Europa wel bekend in de oren, maar hoge toppen hebben ze nog nooit bereikt. We verwachten daar deze keer ook geen verandering in.

Sterspelers: Pitroipa (Hamburg SV), Dagano (Al Khor, Qatar)
Palmares: 0 WK's, Africa Cup: 1998: 4de
Bondscoach: Paulo Duarte (Portugal)
Bijnaam: De Hengsten
Prognose: out in groepsfase



Adebayor staat op eenzame hoogte bij Togo

TOGO: "Nog nooit door de groepsfase"

Togo wordt stilaan een éénmansploeg genoemd. Behalve sterspeler Emmanuel Adebayor van Manchester City is er bij de Togolezen niemand die opstaat om het team te leiden. Veel interne problemen bij de plaatselijke voetbalbond leidden in het verleden al tot voldoende conflicten. Zo geraakte Togo voor sommige oefenduels in 2009 amper aan 12 of 14 spelers wegens teveel afzeggingen. De Africa Cup is opnieuw een kans om zich te tonen. In een goede dag kan Togo altijd voor een uitzonderlijke prestatie zorgen, maar in een groep met Ivoorkust en Ghana wordt het moeilijk. Daarbij geraakte het land nog nooit verder dan de groepsfase op de Africa Cup. Hun deelname aan het WK van 2006 in Duitsland lijkt dan ook een éénmalig succesje in de voetbalgeschiedenis van dit land.

Sterspelers: Adebayor (Man City)
Palmares: 1 WK (2006), Africa Cup: 7 deelnames, nooit door de eerste ronde
Bondscoach: Hubert Velud (Frankrijk)
Bijnaam: Les Eperviers
Prognose: out in groepsfase
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

African Cup of Nations

Nieuwste reacties