Togo trekt zich terug uit Africa Cup

Manuel Gonzalez
| 5 reacties
Togo trekt zich terug uit Africa Cup
Foto: © SC

De nationale voetbalploeg van Togo heeft besloten om na de schietpartij van gisteren in Cabinda niet deel te nemen aan de Africa Cup. (+ VIDEO)

Bij deze schietpartij stierf een buschauffeur en geraakten twee internationals zwaar gewond. Doelman Kodjavi en verdediger Akakpo zijn ondertussen met succes geopereerd.

Togo-ster en kapitein Emmanuel Adebayor reageert bijzonder aangeslagen: "Dit is het mooiste voetbaltornooi in Afrika. We zijn heel trots dat Togo zich hiervoor heeft kunnen kwalificeren. Maar wij zijn niet bereid ons leven te geven voor een voetbalwedstrijd. We gaan terug naar huis. Niemand is in staat om te spelen. We zijn allemaal in shock."

"Op dit moment ben ik blij dat ik nog leef. Ik denk niet dat we de komende dagen zullen slapen. Dit blijft ons nog even achtervolgen. Ik wil geen verdere risico's meer nemen en ga nu terug naar Engeland."

"Dit is een trauma. We lagen op de grond in de bus en zagen grote plassen bloed en teamgenoten met kogels in hun lichaam. Iedereen schreeuwde en huilde. Sommigen verloren het bewustzijn."

"Het is een mirakel dat we dit overleefd hebben. Omdat de buschauffeur geraakt was, kon niemand de bus besturen. We zijn uit de bus moeten lopen naar auto's die ons kwamen redden. Hierbij moesten we door een regen van kogels. Dit is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt. Je kan je dat gewoon niet voorstellen."

Volgens Souleymane Habuba van de Angolese organisatie zal groep C nu bestaan uit drie i.p.v vier teams na het forfait van Togo: Ivoorkust, Ghana en Burkina Faso. "We zijn zeer bezorgd om de Togolese delegatie, maar het tornooi zal gewoon doorgaan. De sport moet winnen, niet de terroristen", aldus Habuba.

Ook de FIFA onder leiding van Sepp Blatter nam al contact op met de Afrikaanse bond en de Togolese delegatie. Zij zijn zeer bezorgd, ook al omdat over een half jaar het WK in Zuid-Afrika plaatsvindt.

Ondertussen hebben verschillende clubs die spelers aan de Africa Cup leveren hun ongerustheid uitgedrukt over de veiligheid in de regio Cabinda. Zij dringen er op aan om hun spelers te laten terugkeren of om de wedstrijden te verplaatsen van Cabinda naar de hoofdstad Luanda.

Cabinda is een Angolese enclave volledig ingesloten tussen DR Congo en Congo-Brazzaville. De regio staat bekend voor zijn grote olievoorraden. Rebellen zwaaien er de plak en strijden voor onafhankelijkheid.

Bekijk hieronder een video over de aanslag op de Togolese spelersbus:



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

African Cup of Nations

Nieuwste reacties