AZ geeft zege uit handen, Heerenveen de boot in

Heerenveen blijft op sukkel in de Nederlandse Eredivisie. VVV Venlo ontwrichte de nooddefensie van de Friezen en won makkelijk met 3-1. In de andere match kaapte Dick Advocaat met AZ de drie punten weg uit Breda.

VVV Venlo – Heerenveen: 3-1

Heerenveen miste door schorsing drie basisspelers in de verdediging. Vervangers Svec, Dingsdag en Koning waren niet blijkbaar niet goed wakker, want na een dik kwartier was de match al gespeeld. Brian Vandenbussche betaalde het gelag en moest zich in vier minuten drie keer omdraaien.

Na twaalf minuten was het al prijs voor de Limburgers. Verdediger Ferry de Regt maakte net als vorige week tegen Feyenoord de eerste goal van VVV. Gonzalo Garcia en Calabro dikten in de volgende vier minuten aan tot 3-0.

Coach Jan de Jonghe greep in van op de tribune en bracht Assaidi voor Beerens, maar veel zoden bracht het niet aan de dijk. Sibon scoorde in de eerste helft wel nog de aansluitingstreffer van op de stip. De Nederlander zette onze landgenoot Kevin Begois op het verkeerde been. De goalie had de voorkeur gekregen op die andere Belg, Ruud Boffin.

Verder kwamen de Friezen niet meer tegen de Limburgers, waar Ken Leemans de match uitspeelde. Van Dessel viel nog in. Heerenveen laat zo de kans liggen om over VVV te springen. Venlo wipt voorlopig over Vitesse en Groningen naar de negende plaats.

NAC Breda – AZ Alkmaar: 0-1

In Breda volgde een nieuwe ontgoocheling voor Dick Advocaat. De Belgische bondscoach en selectieheer bij AZ won sinds zijn komst enkel zijn eerste match. De andere partijen gingen verloren met  het kleinste verschil.

Advocaat haalde een kwartier voor tijd opgelucht adem, toen verdediger Moisander de 0-1 maakte. Ongetwijfeld een hele opluchting voor de Fin, want vorige week lag hij met een gruwelijke inschattingsfout nog aan de basis van de nederlaag tegen Groningen.

Maar de wedstrijd eindigde toch nog bitter voor de bezoekers, want Kees Kwakman zorgde in de laatste minuut voor de gelijkmaker. De regerende kampioen schiet met het gelijkspel niet veel op en blijft achtste, op een punt van NAC Breda.

Maarten Martens speelde negentig minuten bij AZ, Moussa Dembele werd twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald.