Wist je dat Onyewu Lalas opvolgde in Italië?

Philippe Crols
| 2 reacties
Onyewu Lalas opvolgde in Italië?
Foto: © SC

Veel Amerikanen lopen er in de Europese topcompetities niet rond. In de Italiaanse Serie A is dat niet anders. Sinds afgelopen zomer staat er met Oguchi Onyewu één Amerikaan onder contract. Wist je dat hij er de eerste Amerikaan is sinds Alexi Lalas?

Oguchi Onyewu kwam via Metz en La Louvière bij Standard terecht. Door zijn goede prestaties bij de Rouches dwong hij een basisplaats af bij de nationale ploeg van de Verenigde Staten (al 51 interlands inmiddels). Na een weinig succesvolle uitleenbeurt bij Newcastle keerde Onyewu terug naar Luik, met succes.


De Amerikaan veroverde met Standard twee opeenvolgende landstitels. Ook mede dankzij de goede Europese campagne tijdens het seizoen 2008-2009 realiseerde hij in juli 2009 een toptransfer richting AC Milan. Onyewu tekende er een contract voor drie jaar en werd zo de tweede Amerikaan die in de Serie A aan de slag ging. Alleen Alexi Lalas (foto) deed hem dat in het moderne voetbal voor. Giuseppe Rossi, die zowel de Amerikaanse als Italiaanse nationaliteit heeft, speelde in 2007 voor Parma, maar omdat hij voor Italië koos, wordt hij niet als echte Amerikaan beschouwd.


Onyewu en Milan


Oneywu debuteerde voor Milan in competitief verband tijdens de verloren Champions Leaguewedstrijd tegen Zürich (0-1). In de competitie kwam hij nog niet in actie. Lalas had er tijdens de zomer nochtans een goed oog in. “Hij is nog jong, maar heeft toch al wat ervaring in Europa. Hij zal zich goed aanpassen aan het Italiaanse voetbal”, klonk het vorig jaar.


Panayotis Alexander ‘Alexi’ Lalas was dus de eerste Amerikaan die in het moderne voetbal een contract tekende bij een Italiaanse topklasser. Dankzij goede vriend Bob McNab, ex-speler van Arsenal, kon hij voor aanvang van de wereldbeker van 1994 ervaring opdoen bij het reservenelftal van Arsenal. De doorbraak voor de man met Griekse vader en Amerikaanse moeder kwam er echter op de wereldbeker van ’94 in eigen land. In een groep met Roemenië, Zwitserland en Colombia speelde Lalas, die ook gitarist was bij de Gypsies, alle wedstrijden. Hij zag onder andere Andres Escobar de owngoal scoren die de Colombiaan later zijn leven zou kosten (Escobar werd in eigen land vermoord omdat hij die owngoal maakte). Amerika overleefde de groepsfase niet, maar Lalas had zich wel in de kijker gespeeld.


Lalas en Padova


De Amerikaan trok naar Padova en zou er uiteindelijk twee seizoenen (goed voor meer dan 40 wedstrijden) blijven. Padova promoveerde vorig seizoen naar de Serie B en staat daar nu op een degradatieplaats. In het verleden speelden onder andere ook Angelo Di Livio en Alessandro Del Piero voor de Italiaanse club. Na die twee seizoenen Padova keerde Lalas terug naar Amerika waar hij in 2003 zijn laatste officiële match voor LA Galaxy speelde. Zijn laatste interland dateert van mei 1998 toen de VS Schotland partij gaf. Op het WK van 1998 in Frankrijk kwam hij niet in actie. In totaal verzamelde Lalas 96 caps. Na zijn voetbalcarrière werd hij manager van onder andere LA Galaxy. Nu is hij analist voor ESPN en ABC Sports.


Behalve dat Onyewu Lalas opvolgde als Amerikaan in de Serie A, is er nog een parallel tussen beide spelers. In 2006 kreeg de gewezen Luikenaar de prijs voor US Soccer Athlete of the Year. Het was de eerste verdediger die de prijs kreeg sinds Lalas in 1995.

 

Bovenstaand fragment dateert van 1994. Lalas scoorde toen voor Padova tegen AC Milan. Padova won met 2-0.

 

Morgen een 'Wist je dat...?' met Juan Lozano als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties