Elfsborg blikt Halmstad in

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan werd de tweede speeldag afgewerkt. De eerste wedstrijd vond zaterdag plaats en ging tussen IF Brommapojkarna en AIK, twee ploegen uit Stockholm waardoor die partij een heuse stadsderby was.

Het werd een moeilijke match voor AIK dat in de eerste wedstrijd ook niet verder geraakte dan een 0-0 gelijkspel tegen Mjällby.  Het grote probleem zit vooral in het feit dat ze door het uitvallen van de geblesseerde Dulee Johnson vooral op offensief vlak moeilijkheden kennen. Sebastian Eguren die overkwam van Hammarby voldoet nog niet zoals gehoopt in de aanvalslinie. De beste kans voor AIK kwam er in de slotfase toen Walid Atta een opening zag kort bij doel maar zijn schot kwam op de dwarslat terecht. Het was AIK dat de betere kansen kreeg wat BP dwong tot verdedigen en daardoor weinig aanvalskracht had. AIK moest nog tien minuten verder met negen man nadat zowel Sebastian Eguren als Kenny Pavey met een rode kaart van het veld moesten.

De verrassing van het seizoen zou misschien wel eens Mjällby kunnen worden, de ploeg die in de Superettan kampioen werd. Zondag namen ze het thuis op tegen GAIS. Uitblinker van dienst was Marcus Ekenberg die voor rust een keer kon scoren en na de rust nog twee maal de weg naar het net vond. Het derde doelpunt kwam er na een penalty.

Djurgården ontving Helsingborg in het Stockholm Stadion dat voor deze wedstrijd zonder publiek gespeeld werd. Helsingborg wist al vroeg te profiteren van een fout in de verdediging bij de thuisploeg. Het was Rasmus Jönsson, die na een pass van Erik Edman, de bal makkelijk in doel kon werken. Djurgården kwam moeilijk in de wedstrijd terwijl de tegenstander slim speelde zonder er echter meer dan een doelpunt uit te kunnen halen. Djurgården stapelt de verliezen op en staat nu voorlaatste.

Kalmar moest uit naar het Vångavallen Stadion waar het Trelleborg partij gaf. Kalmar begon het best aan de match en dat leverde met een goede twintig minuten gespeeld een doelpunt op, dankzij Ricardo Santos. Pas in de tweede helft kwam Trelleborg in het spel en kon Fredrik Jensen de gelijkmaker scoren.

19-jarige Larsson held van de match bij Elfsborg

Elfsborg maakte brandhout van Halmstad in de Borås Arena en won met 6-0. Met het uitvallen van Stefan Ishizaki kreeg het 19-jarige talent Johan Larsson zijn kans. Het werd meteen een succes.  In de twaalfde minuut ging Elfsborg aan de leiding na een serieuze misser in de verdediging van Halmstad. Ryan Miller speelde Larsson vrij die de bal vanop korte afstand kon binnenwerken. Enkele minuten later kwam Halmstad dichtbij de gelijkmaker nadat Sise Emir Kujovic vrijspeelde en die voor open doel de bal net naast schoot. Iets voor het half uur kon Nordmark de bal naar Larsson spelen die niet aarzelde en de bal in de verste hoek in doel schoot.

Halmstad kwam nooit echt in de wedstrijd. Bajrami kreeg in het begin van de tweede helft nog een kans maar de bal kwam in de armen van keeper Malmkvist terecht.  Iets later was het de beurt aan Larsson om voor gevaar te zorgen maar wederom wist Malmkvist redding te brengen. James Keene moest niet onderdoen voor Larsson want ook hij wist met twee doelpunten Halmstad te verlammen. Invaller Fredrik Berglund en Denni Avdic maakten de klus af.

IFK Göteborg kreeg in het Gamla Ullevi Stadion een tegenvallend resultaat tegen streekgenoot BK Häcken voorgeschoteld. IFK Göteborg was de betere ploeg en zette Häcken al vroeg in de match onder druk. In de 24e minuut kregen ze een penalty maar Sigurdsson slaagde er niet in om de bal in doel te krijgen. Het zette een beetje de toon voor de rest van de match. De beste kans voor Häcken kwam net voor de rust toen Mathias Ranégie de bal richting doel speelde maar de bal ging ver naast. Na de rust bleef Göteborg het initiatief nemen en vooral Tobias Hysén kwam dicht bij de 1-0. Uiteindelijk wist Vinicius de bal na een corner in doel te werken en zo Häcken, al dan niet verdiend, de zege te bezorgen. Met deze zege staat Häcken voorlopig aan de leiding in de Allsvenskan met zes punten uit twee matchen.

Åtvidabergs FF verloor met 0-1 van Gefle IF na een goal van Alexander Gerndt op het half uur. Die kreeg de bal aangereikt door Jonas Lantto. Door dit nieuwe verlies blijft Åtvidabergs FF voorlopig laatste.

Foto 1: Marcus Enkenberg (Bildbyrån)

Foto 2: Johan Larsson (Scanpix)