Wist je dat Elton John ooit voorzitter Watford was?

Philippe Crols
| 12 reacties
Elton John ooit voorzitter Watford was?
Foto: © SC

Heel wat mensen in de entertainmentwereld hebben een nauwe band met het voetbal. Zo ook Elton John. Wist je dat de zanger een tijd lang voorzitter is geweest van het Engelse Watford?

Watford staat momenteel in de onderste regionen in de Engelse Coca Cola Championship (de tweede klasse). De Hornets zakten ooit tot in de vierde afdeling en toen nam Elton John (foto) het roer over. In 1976 werd hij voorzitter van Watford nadat hij al enkele jaren behoorlijk wat zeggenschap had bij de club.

Onder het bewind van voorzitter Elton John herleefde Watford. De zanger stelde Graham Taylor aan als coach en dat bleek een gouden zet te zijn. De Hornets timmerden gestaag aan de weg naar boven en tijdens het seizoen 1981-1982 promoveerden ze naar de hoogste afdeling. Ook daar verbaasde Watford iedereen. De promovendus eindigde tweede achter kampioen Liverpool en mocht dus Europa in. In de UEFA Cup haalde het de achtste finales na overwinningen tegen het Duitse Kaiserslautern en het Bulgaarse Levski Sofia. Sparta Praag uit Tsjechië was uiteindelijk te sterk. In datzelfde seizoen 1983-1984 bereikte Watford ook de finale van de FA Cup, maar in de eindstrijd was Everton te sterk.

Promotie naar de Premier League

In 1987 besloot Elton John Watford te verkopen aan Jack Petchy. De Engelse zanger werd later wel erevoorzitter voor het leven van de Hornets. Succescoach Taylor vertrok dan weer naar Aston Villa, maar zou later terugkeren. Elton John bleef wel nauw betrokken bij de club en keerde in 1997 eveneens terug. Toen kocht hij Watford opnieuw over van Petchey. Tijdens zijn tweede termijn als voorzitter promoveerde de club een eerste keer naar de Premier League, maar in 2002 trad de zanger definitief af als voorzitter. Toch bleef hij bijzonder belangrijk voor de club.

Zo wilde Watford zijn thuishaven, Vicarage Road, in 2005 bijzonder graag overkopen. Onder het moto ‘Let’s buy back the Vic’ zamelden de fans en Elton John destijds 7.6 miljoen pond in. Elton Jonh deed zijn duit in het zakje door de opbrengst van zijn concert in het stadion integraal door te storten aan de club. Op 29 mei 2010 treedt de Engelse legende trouwens opnieuw op in het stadion van Watford.

Beelden uit 2005, toen Elton John optrad in het stadion van Watford.

Ronny Rosenthal

De Engelse club zou vervolgens nog eenmaal zijn opwachting maken in de Engelse Premier League. Dat gebeurde in 2006-2007. Net als tijdens de eerste passage in de elitecompetitie vlogen de Hornets er ook nu na een seizoen uit. Watford eindigde afgezonderd laatste en degradeerde samen met Charlton en Sheffield United naar de tweede afdeling.

Bij de huidige Engelse tweedeklasser speelden er voor ons Belgen niet zoveel bekende spelers. Toch moeten Collins John (ex-Roeselare en Fulham), Ronny Rosenthal (ex-Club Brugge) en David James een belletje doen rinkelen. Die laatste won in 1989 trouwens de Youth Cup met Watford.

Om af te ronden, keren we nog een keertje terug naar Elton John. Hij was niet alleen betrokken bij Watford. Ook bij  het Amerikaanse LA Aztecs had hij destijds namelijk wat te zeggen als aandeelhouder van de club uit Los Angeles.

Morgen een 'Wist je dat?' met Robert Jeurissen als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

The Championship

Nieuwste reacties