Wist je dat Cantona ook met Leeds kampioen werd?

Philippe Crols
| 0 reacties
Cantona ook met Leeds kampioen werd?
Foto: © SC

Eric Cantona zal omwille van heel wat redenen nog lang herinnerd worden. Vooral zijn periode bij Manchester United zal menig voetbalfan bijblijven, maar wist je dat de Fransman ook met Leeds kampioen van Engeland werd?

Eric Cantona (foto) debuteerde in 1983 op zeventienjarige leeftijd voor Auxerre op het hoogste niveau in Frankrijk. Zijn eerste prijs won hij in 1988. Met het beloftenelftal van Frankrijk werd hij Europees kampioen. Vanaf toen pakte hij de ene prijs na de andere. Tijdens het seizoen 1988-1989 won hij de titel met Marseille en na een jaartje Montpellier, waarmee hij de Franse beker won, keerde hij terug naar Marseille om opnieuw de titel te veroveren.

De Franse aanvaller kwam echter ook vaak negatief in het nieuws en na de zoveelste rel omtrent zijn persoon, besloot hij te stoppen met voetballen. Enkele mensen, waaronder Michel Platini, overtuigden Cantona om zijn voetbalschoenen terug aan te binden. De spits tekende in 1992 een contract bij Leeds United. Hij speelde op Elland Road nog vijftien matchen dat seizoen. Cantona scoorde driemaal en veroverde de titel. Het was tevens het laatste seizoen vooraleer de Premier League werd ingevoerd.

Enkele geweldige goals van King Eric.

Succes bij Manchester United

Na zijn goede prestaties bij Leeds kocht Manchester United hem voor een appel en een ei weg. De Red Devils zouden zich die transfer niet beklagen. Cantona speelde zijn laatste match op 11 mei 1997 tegen West Ham en had in die vijf jaar vier titels en twee FA Cups veroverd. Het enige jaar waarin hij geen kampioen werd, was 1995. Dat was tevens het jaar waarin hij Matthew Simmons, een fan van Crystal Palace, een karateschop verkocht. Cantona kreeg daar acht maanden schorsing voor alsook een boete van 20.000 pond.

Een legendarisch fragment uit de sportgeschiedenis. Cantona pakt uit met een karatetrap.

Die schorsing was voor de Fransman ook het begin van het einde bij de nationale ploeg. Cantona speelde 45 matchen voor Frankrijk, maar miste de WK’s van 1990 en 1994. Na de mondiale in de States nam Aimé Jacquet over en hij benoemde Cantona tot nieuwe aanvoerder. Het huwelijk duurde tot de bewuste karatetrap in januari ’95. De excentrieke Fransman mocht tijdens zijn schorsingsperiode ook geen interlands meer spelen en toen hij terug beschikbaar was, had ene Zinedine Zidane zijn plaats ingenomen. Cantona werd niet geselecteerd voor Euro ’96 en stopte in 1997 dus met voetballen.

Moeilijke jongen

Cantona stond er ook om bekend geen gemakkelijke jongen te zijn. Bij alle clubs zorgde hij wel voor problemen. Door Marseille werd hij eens een maand geschorst omdat de Fransman na zijn vervanging zijn shirt kapotscheurde en op de grond gooide. Ook beledigde hij enkele malen toenmalig bondscoach Henri Michel, wat hem dan weer op een jaar schorsing kwam te staan. In Montpellier geraakte hij een keer betrokken bij een gevecht met een ploegmakker en ook met Raymond Goethals kwam hij destijds bij Marseille niet goed overeen.

Bij Nîmes gooide hij dan weer een bal tegen een scheidsrechter. Hij kreeg een schorsing voor een maand. Cantona was het er niet mee eens en noemde de mensen die die schorsing uitspraken ‘idioten’. Dat kwam hem op een serieuze strafverlenging te staan waardoor hij wilde stoppen met voetballen. Momenteel houdt King Eric zich onder andere bezig met strandvoetbal en acteren in films en commercials.

Een reclamefilmpje van Nike waar Cantona de hoofdrol speelt. Iedereen kent zijn 'au revoir' nog wel.

Morgen een 'Wist je dat?' met KV Mechelen als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties