Moa is er klaar voor

viki meeuwis
| 0 reacties
Moa is er klaar voor
Foto: © SC

Mohammed Abdellaoue, roepnaam Moa. Moa speelt voor Vålerenga IF en hij maakte afgelopen maandag wederom het verschil in match tussen Odd Grenland en VIF .

De thuisploeg Odd kwam op voorsprong maar in amper drie minuten tijd wist Moa de achterstand om te zetten in een voorsprong door twee typische “Moa doelpunten”.  Eentje met de linkervoet,  de andere met de rechtervoet.

In 2008 werd Moa naar Vålerenga gehaald. Tot dan speelde hij Skeid, een kleinere ploeg in Oslo maar wel eentje met een mooi verleden. Bovendien heeft die club ook een rijke traditie in het opleiden van goede voetballers. Vele spelers zijn doorgebroken na hun periode bij Skeid. In die tijd was ik zelf hulptrainer bij VIF.

Moa liet vanaf de eerste trainingen en oefenwedstrijden zien dat hij iets meer had dan een doorsnee voetballer.Het zat hem vooral in zijn balbehandeling, zijn dribbels maar vooral zijn afwerking. Wat onmiddellijk opviel was dat wanneer hij in de 16 meter kwam, hij steeds de bal schoot met de binnenkant van zijn voet. Zowel met zijn linker als met zijn rechtervoet . Hij knalt er niet zo maar op los. Hij schoot gericht en bij bijna  elke afwerkingsessie scoorde hij de meeste goals.

Moa kwam van een ploeg waar ze vier, maximum vijf keer per week trainden gedurende de week. Plotseling moest hij twee keer per dag trainen. Bovendien kwam hij bij VIF terecht net toen we op trainingsstage naar La Manga moesten vertrekken.  Ook daar in Spanje bleef hij ons verbazen. En tijdens die doorgedreven trainingen durfden  we te beweren dat hij de revelatie van het seizoen zou kunnen worden. Dankzij een goede medische begeleiding verteerde Moa de ommezwaai naar de dagelijkse trainingen prima. Zo hadden we er ineens een scorende spits bij, een harde werker, eentje die weegt op de verdediging. Moa is een spits die zelf kansen creëert maar ook altijd op de goede plaats staat om te scoren.

2008 was het seizoen van de doorbraak voor Moa. Dat seizoen werd afgesloten met het winnen van de Beker in een match tegen Stabæk waarin Moa een hoofdrol opeiste.

Het volgende seizoen moest de bevestiging van zijn doorbraak worden. Zoals geweten is net het net dat seizoen dat meestal het moeilijkste is. Tijdens de bekerfinale zaten er scouts van Manchester United in de tribune. Die lieten zich toen, van meerdere superlatieven bedienend, lovend uit over onze jonge spits. Moa kreeg zelfs de kans om bij ManU te tekenen. Dat was buiten Moa zelf gerekend, die wou nog niet vertrekken. Dat vond ik een prima instelling. Hij zei zelf dat hij nog veel te leren had en dat het enkel mogelijk was als hij speelde en niet als hij bij een topclub op de bank moest zitten.

Ongelukkig genoeg begon 2009 voor hem met een blessure en dat ging hem niet zo goed af. Hij had te snel de trainingen terug aangevat en wanneer hij eindelijk terug helemaal fit was, waren de verwachtingen torenhoog. Moa moest leren omgaan met zijn nieuwe status en dat maakte 2009 tot een moeilijk maar bovenal een leerrijk seizoen voor hem.

Nu in 2010 staat hij er weer. Sinds de eerste speeldag van dit seizoen is hij weer de schrik van de verdedigers in de Tippeligaen. Mohammed Abdellaoue is gerijpt als voetballer en volgens mij is hij nu klaar voor een nieuwe uitdaging. VIF heeft hem ondertussen een nieuw contract aangeboden, een goede zet van de club. Deze jongen mag volgend jaar echter niet meer in Noorwegen blijven hangen, die moet naar een buitenlandse club.

Het verbaast me dan ook dat ik de naam Mohammed Abdellaoue , Moa, nergens in Belgische kranten of bij clubs zie opduiken. Bij Nederlandse clubs gebeurt dat wel. Marcus Pedersen van Strømsgodset, die wordt door Anderlecht gevolgd. Marcus is een degelijke voetballer maar in dezelfde positie op dit moment als Moa twee jaar geleden, hij is goed maar moet nog bevestigen.

Ik stel me toch wel wat vragen bij de scouting van de Belgische clubs. Toen  Pär Zetterberg nog scouting deed voor Anderlecht, vertoefde hij veel in Oslo. Aangezien ik nog samen met Pär heb gespeeld, hadden we regelmatig koffie samen en dan doken er  natuurlijk doken verschillende namen op. Waaronder dus ook Moa. Zetterberg was door hem gecharmeerd net als door enkele andere jongeren hier. Waarom heeft men daar niet meer werk van gemaakt? Nu zal Moa natuurlijk duurder zijn. Ik ben er zeker van als hij zich op de Belgische velden kan tonen, dat niet veel later zelfs grotere clubs zullen aankloppen. Moa zou een verrijking zijn voor het Belgische voetbal. Het is voor zulke spelers dat voetballiefhebbers naar het stadion komen.

Ik ben zoals geweten, de eerste om de eigen jeugd te promoten en kansen te geven. Als je echter spelers kan aantrekken, die iets extra hebben en die je als een investering kan beschouwen, dan moet je daar echter voor gaan. Het komt erop aan om die speler te volgen en het hoe en wat erover uit te pluizen.

Ik woon en werk hier in Noorwegen en volg het Noorse voetbal op de voet, ook in de lagere klasse. Het is maar raar of zelden dat ik vanuit België een vraag krijg over een speler in de Tippeligaen of de lagere reeksen. Onbekend is onbemind zeker? Ik hoop echter dat er een aantal mensen wakker worden in ons Belgenlandje. Scouting hoeft niet een dure affaire te zijn, als je het goed organiseert, pluk je daar gegarandeerd de vruchten van.

Wel, waarop wachten jullie?

Sportieve groeten

David Brocken

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties