Scheringa: "Cruijff kan directie van Ajax ook coachen"

Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Scheringa: "Cruijff kan directie van Ajax ook coachen"
Foto: © SC

Dirk Scheringa, ex-voorzitter van AZ, neemt het op voor Johan Cruijff. Het clubicoon van Ajax heeft de laatste tijd veel kritiek op het bestuur van de Amsterdamse club en roept op tot een fluwelen revolutie.

"Als ik directeur van Ajax was, dan had ik direct met Johan Cruijff om tafel gezeten. Hij is de beste voetballer die Europa ooit heeft gehad, heeft ongelooflijk veel ervaring op allerlei gebied en daar móét gewoon naar worden geluisterd", aldus Scheringa in De Telegraaf.

"Johan zou de coach, de strategisch adviseur van de directie moeten worden. Hij heeft Joan Laporta ook geholpen, maar is echt nooit voorzitter van FC Barcelona geweest."

"Alleen met een topsportmentaliteit in alle geledingen, zoals we bij AZ hadden, kun je kampioen worden. Ajax heeft dat niet, maar Bayern München met Hoeness en Rummenigge bijvoorbeeld wel."

"Bij mij zou er nooit een commerciële man in de directie zitten. En zelfs geen financiële, maar dat is Ajax als beursgenoteerd bedrijf waarschijnlijk verplicht. Het allerbelangrijkste is een technisch directeur, iemand die als voetballer gelouterd is, prijzen heeft gewonnen en ook ervaring heeft in het bedrijfsleven."

"Ik neem Feyenoord als voorbeeld. Na de 10-0 nederlaag bij PSV nam Leo Beenhakker het woord en was de crisis bezworen. Dat was – met alle respect – Eric Gudde nooit gelukt. Van mensen met een topsportverleden wordt nu eenmaal meer geaccepteerd, omdat zij het allemaal al hebben meegemaakt. Bij AZ hebben we rust weten te creëren door mensen als Toon Gerbrands, Marcel Brands, Co Adriaanse en Louis van Gaal aan te stellen."

"Laat duidelijk zijn dat ik geen oordeel heb over de technische kwaliteiten van Martin Jols aankopen. Maar als je als club een bepaalde filosofie hebt – en dat hoort bij Ajax ’zo veel mogelijk talent opleiden’ te zijn – dan ziet de selectie er automatisch anders uit dan nu. En dan waren er waarschijnlijk minder aankopen nodig geweest."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties