Interview Onyewu: "Ik wil terug naar een topclub"

Steurbaut Kersten
| 4 reacties
Onyewu: "Ik wil terug naar een topclub"
Foto: © SC

Michel Preud’homme haalde Oguchi Onyewu tijdens de winterstop naar Nederland. Bij Standard imponeerde de rijzige Amerikaan nog centraal in de defensie, maar bij FC Twente opereert ‘Gooch’ vanop de linksachter. “Verdedigen is verdedigen.”

De wedstrijd is al ruim een uur afgelopen. Als allerlaatste speler maakt Oguchi Onyewu zijn opwachting in de catacomben van De Grolsch Veste. De Amerikaanse verdediger heeft dan ook een kathedraal van een lichaam om te verzorgen. Goedgeluimd schudt hij ons de hand. FC Twente heeft zich net geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. “Very important”, lacht de ex-speler van Standard.

Betaald om te verdedigen

Eerste opvallende vaststelling als we een paar uur eerder het wedstrijdblad onder onze neus krijgen: Onyewu staat op links. Nederlands international Peter Wisgerhof en de Braziliaan Douglas zijn centraal achterin incontournable. Alleen als het potje van de Zuid-Amerikaan een paar dagen later in Alkmaar overkookt, mag Onyewu nog eens zijn vertrouwde positie innemen.

“Centraal in de verdediging is mijn beste positie, maar verdedigen is verdedigen”, relativeert Gooch met een kwinkslag. “Daar word ik uiteindelijk voor betaald. Mijn ambitie is om te vechten voor de plaats waar de trainer me neerzet. Is dat als spits of als doelman? So be it.”

De Amerikaanse roots is nooit ver weg bij Onyewu: “Fysiek ben ik in orde. Maar hoeveel ik nog kan verbeteren? The sky is the limit!”

“Het is eigenlijk niet slecht dat ik nu eens op links sta. Het is een hele andere manier van voetballen. Ik word er een veel betere speler en een veel completere voetballer door. Nacer (Chadli, nvdr.) probeert me te helpen met mijn positiespel.”

En fysiek zal ik veel sneller terug op mijn beste niveau zitten. Op de flank moet je veel meer lopen. Dat is niet slecht nadat ik anderhalf jaar bijna niet gespeeld heb. Al heb ik geen problemen om de negentig minuten vol te maken. Ik voel me nog goed na de wedstrijd. Hoe veel ik nog beter kan? The sky is the limit.

Leren in de modestad

Onyewu ruilde anderhalf jaar geleden Standard voor een droomtransfer naar AC Milan. Daar werd de Amerikaan gewogen en, mede door blessureleed, te licht bevonden. “Maar het is geen verloren periode geweest. Wat ik er geleerd heb? Dat je als voetballer ook geduld moet hebben”, lacht Onyewu.

Maar ook voetbaltechnisch heeft de Amerikaan in de Italiaanse modestad vooruitgang geboekt. “Als je dagelijks met de beste spelers van de wereld traint, word je gedwongen om zelf progressie te maken. Het is nu aan mij om dat om te zetten in de rest van mijn carrière. Ik heb ook nog regelmatig contact met de jongens, maar ik ben er dan ook nog maar twee manden weg, hé.”

“Waarom kunnen wij de Europa League niet winnen? Je hebt alleen wat geluk en determination nodig.”

Zijn passage bij de Rossoneri doet Onyewu dromen van meer. “Ik wil zeker terug naar een topclub. Deze periode bij Twente moet ik gebruiken om terug op het niveau van voor mijn blessure te komen. In juni bekijken we dan wel welke opties we hebben.”

American Dream

De 28-jarige verdediger krijgt met FC Twente in de Europa League een platform om zich te tonen aan de rest van Europa. Al denkt Onyewu niet alleen aan zich tonen. “Waarom zouden we niet kunnen winnen”, klinkt het als in een American Dream. “Alle ploegen die er nu nog inzitten, maken evenveel kans om die beker in de prijzenkast te zetten.”

“We hebben getoond dat we een team hebben dat capabel is om tegen iedereen een goed resultaat neer te zetten. Het komt alleen aan op determination, en een beetje geluk.” FC Twente neemt het in de volgende ronde op tegen Zenit Sint-Petersburg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties