Johan Cruijff wordt 65: "Elk nadeel heb z'n voordeel"

Fabian Morren
| 7 reacties
Johan Cruijff wordt 65: "Elk nadeel heb z'n voordeel"
Foto: © SC

Vandaag wordt Johan Cruijff, voor eeuwig de nummer 14, 65 jaar. Hij wordt aanzien als een van de beste voetballers ter wereld en is een levende legende. In Nederland gaat zijn verjaardag dan ook niet onopgemerkt voorbij.

Dat Cruijff een grootheid is, bewijst de uitslag van de verkiezing van Wereldvoetballer van de twintigste eeuw. Daarin moest hij enkel Pelé vooraf laten gaan. Cruijff won in zijn carrière als speler drie keer de Europacup I en bereikte met Nederland als aanvoerder de finale van het WK in 1974. Daarin werd verloren van West-Duitsland. De spelverdeler voetbalde voornamelijk bij Ajax en Barcelona.

Cruijff ging na zijn voetbalcarrière aan de slag als trainer. Bij Ajax, maar vooral bij Barcelona was hij erg succesvol. Zo won hij onder meer vier keer de Spaanse titel, een keer de Europacup I, de Copa del Rey en de Europese Supercup.

Tot zover de zaken die iedereen al weet. Cruijff staat echter niet alleen bekend om zijn succesvolle carrières als speler en trainer. Net als Raymond Goethals in ons land zijn z'n uitspraken over de landsgrenzen heen bekend.

Enkele bekende citaten:

"Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat."

"Elk nadeel heb z'n voordeel."

"Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt."

"Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen."

"Wat heb je nou liever? Één goed 11-tal of 11 goede 1-tallen?"

"Zolang jij de bal hebt, kenne zij niet scoren."

Jan Mulder over Johan Cruijff:

"Vroeger, vóór Cruijff, verloor Nederland altijd van ploegen als Noorwegen of Saarland", zegt Mulder in Humo. "Het spel was traag en we hadden een minderwaardigheidscomplex, niet alleen in het nationale elftal, maar ook in de Europacup. Dat heeft-ie allemaal, met zijn ge-ni-a-lespel, op zijn kop gegooid."

"En dan z’n persoonlijkheid! Weet je wat-ie in Nederland ook gedaan heeft? De salarissen ontzettend opgetrokken. Begin jaren 60 werd dat slag spelers bijna botweg uitgebuit. Met zijn schoonvader Cor coster als adviseur ging hij dwars door elke muur heen."

Zijn mooiste moment? "Allicht de wedstrijd Benfica - Ajax, in '69, helemaal in het begin van zijn carrière. In de heenwedstrijd had Ajax in eigen huis verloren met 1-3, maar dat maakten ze toen goed door in Portugal óók met 1-3 te gaan winnen (de daaropvolgende play-off in Parijs won Ajax met 3-0, red.). Toen was Cruijff fe-no-me-naal."

"Als je aan Johan denkt, denk dan aan een ongelooflijke kunstenaar van een voetballer. Niet aan zijn uitspraken, of zijn carrière als trainer: dat is allemaal nagedruppel. Cruijff de speler: dáár gaat het om."

Cruijff, de video:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties