België onder 17 verliest eerste wedstrijd van het EK

Jefrey Van der Straeten
| 33 reacties

De jonge Duivels onder 17 jaar hebben een valse start genomen op het EK in Slovenië. Ze verloren met 1-0 van hun Poolse leeftijdsgenoten.

Op een bijzonder moeilijk bespeelbaar veld (er was net een enorme regenbui over Maribor getrokken) begonnen de Belgen met vijf spelers van Standard in de basis.

De Polen zetten meteen hoog druk, waardoor er tussen de lijnen veel ruimte lag voor de tegenaanval. Na tien minuten zetten de Belgen een goede counter op. Dierckx (Club Brugge) werd daarop in het strafschopgebied aangetikt, maar liet zich te theatraal vallen. In plaats van een strafschop toe te kennen, werd de jonge Duivel door de scheidsrechter op een gele kaart getrakteerd.

Op het kwartier moest doelman Pirard (Standard) voor het eerst in actie komen: op een pegel vanop twintig meter bracht hij mooi redding. Enkele minuten daarna kon de eerste Belgische doelpoging worden genoteerd; een slap schotje van spelverdeler Milosevic (Standard).

De beste actie van de wedstrijd tot dan toe kwam er na 35 minuten, toen de bedrijvige Dierckx mooi wegdraaide en op de vuisten van de Poolse doelman schoot. Op de daaropvolgende hoekschop toonde Schrijvers (Genk) zich het vinnigst, waardoor de jongste van het veld bijna kon scoren.

Net voor rust kwamen de Belgen zeer dicht bij het openingsdoelpunt: na een prachtige voorzet van op de rechterflank kopte Dierckx de bal van dichtbij over. Een betere timing zou voor de 0-1 hebben gezorgd.

De eerste tien minuten van de tweede helft speelden de Belgen enorm slordig. Na een mooie Poolse aanval kwam men goed weg toen de bal net over suisde. Een teleurstellende Schrijvers werd door Erivelton Da Silva (Genk) vervangen in de 50ste minuut. Kort daarna was het opnieuw Dierckx die voor gevaar zorgde. Ditmaal knalde hij met zijn linker naar de verste hoek, maar de Poolse doelman hield zijn netten schoon.

De wedstrijd kabbelde voort tot doelman Pirard in de 64ste minuut blunderde. Bij een spelhervatting speelde hij fout in en gaf de bal weg aan de Polen. Die twijfelden niet en schoten de 1-0 binnen. Kort daarop moest Milosevic behandeld worden voor krampen, waardoor de Belgen bij wijze van spreken maar met 10,5 man op het veld stonden. Coach Klinkenberg had immers al zijn wissels al opgebruikt. Ook Locigno (Standard) was eerder al gewisseld omwille van krampen.

In de slotfase kwamen de Duivels toch nog opzetten. Opnieuw kreeg Dierckx een goede kans, maar de Club-speler besloot te zwak om de doelman te bedreigen. Jammer genoeg kwamen de Belgen niet meer tot scoren, waardoor de wedstrijd werd afgefloten bij een 1-0-stand.

Met nog twee wedstrijden tegen titelverdediger Nederland en thuisland Slovenië wordt het moeilijk om de halve finale te halen. Enkel de eerste twee landen gaan immers door. Maandag wordt om 17u tegen Nederland gespeeld. Eerder op het jaar werd tegen onze noorderburen 2-2 gelijkgespeeld.

België speelde met Pirard; Locigno (60' Rivituso), Spruyt, Fiore, Yasar; Gerkens, Dendoncker, Milosevic; Dehond (65' Mert), Schrijvers (50' Erivelton), Dierckx