Afscheid van een icoon: Alessandro Nesta

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 19 reacties
Afscheid van een icoon: Alessandro Nesta
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met Alessandro Nesta verdween vandaag één van de beste verdedigers aller tijden van het actieve voetbaltoneel. De Italiaanse verdediger hing zijn kicks aan de haak na een laatste seizoen bij het Canadese Montréal Impact. Hij sloot zo een rijkgevulde carrière af, een bloemlezing.

Door Sander De Graeve

Alessandro Sandro Nesta is vooral bekend van zijn lange dienst bij Milan. Tussen 2002 en 2012 was de technisch onderlegde verdediger er, meestal samen met Paolo Maldini, de rots in de rood-zwarte defensie. In zijn periode bij Milan haalden de Rossoneri twee maal de Scudetto, de Italiaanse landstitel, binnen.

Vooral de exploten in de Champions League sprongen echter in het oog. Met Milan haalde Nesta drie Champions League-finales. In de eerste finale, tegen Juventus, bleef het ook na de extra tijd bij een droge, Italiaanse, 0-0. Sandro zette zich achter de vierde strafschop en faalde niet. Trezeguet, Zalayeta en Montero deden dat aan de overkant wel en dus was de eerste trofee met de grote oren een feit.

Enkele jaren later zou de centrale verdediger de grootste teleurstelling uit zijn carrière meemaken. In de Champions League-finale tegen Liverpool kwam Milan al snel op een 3-0 voorsprong. Liverpool hing in de touwen, maar kwam miraculeus terug. In een dolle zes minuten kwamen The Reds via Gerrard, Smicer en Xabi Alonso helemaal terug. In de strafschoppenserie zorgde een knotsgekke Dudek voor tranen bij heel Milan.

Mooie revanche

Gelukkig volgde amper twee jaar later de ultieme revanche voor Nesta en zijn amici. Liverpool werd naar huis gestuurd en Milan pakte voor de tweede keer de Champions League. Ook bij Lazio, waar hij sinds de jeugd tot zijn transfer naar Milan zeventien jaar rondliep, was Nesta succesvol in Europa.

Met de Biancocelesti won de verdediger de Beker voor Bekerwinnaars in 1998-1999. Een jaar eerder haalde hij al de finale van de UEFA Cup. Zijn grootste verwezenlijking in zijn carrière maakte hij op de bank mee. De Azzurri werden Wereldkampioen in 2006 door Frankrijk te verslaan, maar Nesta kwam niet op het veld.

Uiteindelijk toch rood

Na zijn afscheid bij Milan trok de veteraan nog op avontuur over de plas. Bij Montréal Impact, een relatief nieuw MLS-team speelde hij zijn laatste seizoen als prof. Daarin pakte hij zijn eerste en enige rode kaart in zijn carrière in een partij tegen godbetert Sporting Kansas City.

Bekijk hieronder nog eens de hoogtepunten uit de carrière van Alessandro Nesta. Opgelet, het laden van het filmpje kan enkele seconden in beslag nemen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties