Donderdag hoogdag voor het Belgische vrouwenvoetbal

Donderdag hoogdag voor het Belgische vrouwenvoetbal
Foto: © Photonews

Morgen donderdag 10 april spelen de Red Flames tegen ek-finalist Noorwegen en de U19-lichting neemt het op tegen grootmacht Duitsland. En dat allemaal in eigen land: een ongeziene hoogdag kondigt zich aan. Met een volksfeest achteraf?

Door Aernout Van Lindt

Stel je even voor dat de Rode Duivels zouden strijden met EK-finalist Italië om de leiding in de WK-kwalificatiegroep en die dag de beloften tegen Spanje in een rechtstreeks duel spelen om een stek op het EK: het atomium bibbert zich een weg van het Koning Boudewijnstadion naar Antwerpen en terug. Bij de vrouwen zijn we zover (nog) niet, maar morgen zou alvast wel eens een hele leuke dag kunnen worden voor het vrouwenvoetbal in België. Een naïeve gedachte of niet?

Resultaten?

Mogen we zomaar morgen verwachten dat de Red Flames aan den Dreef Noorwegen opzij zetten of dat de Red Flames U19 in het Koning Boudewijnstadion voorbij Duitsland raken? Neen, want we hebben nu eenmaal te maken met tegenstanders van wereldkwaliteit. Beide landen hebben tonnen ervaring en staan in het vrouwenvoetbal ook te boek als "grootmachten", waar het vrouwenvoetbal al veel langer is ingeburgerd dan bij ons.

En toch: het vertrouwen is er, in alle geledingen en leeftijdscategorieën. Waarom ook niet? Het Belgisch vrouwenvoetbal heeft de laatste maanden serieuze stappen naar voren gezet. Wat dat gaat opleveren, zal morgen moeten blijken. "Lef en durf tonen en er echt in geloven", is alvast de duidelijke boodschap van bondscoach Ives Serneels.

Winnaarsmentaliteit

Het toont aan dat er ook in de hoofden echt iets veranderd is. Speelsters durven uitkomen voor hun ambities met de groep en kijken niet meer naar de tegenstander als dusdanig, maar ook naar hun eigen kwaliteiten. "We maken kans, we willen absoluut gaan om te winnen en tonen dat we kunnen voetballen. We leven er allemaal hard voor en willen dat laten zien", klinkt het zowel bij A-speelsters als jeugdspeelsters veelvuldig.

"En dat is de juiste winnaarsmentaliteit", geeft ook Serneels aan. "Ik had anderhalf jaar geleden niet durven denken dat ik op dit moment zou durven zeggen dat we gaan om te winnen tegen een land als Noorwegen. Vroeger dachten we meer aan de schade beperken, nu willen we echt ons eigen voetbal laten zien en gaan voor de drie punten. Je voelt ook dat er iets leeft: de UEFA geeft ons een scheidsrechter die al de WK-finale floot, dat is een teken dat zij deze match ook als een topmatch zien."

"Dat de jeugdige speelsters ambitie tonen? Dat vind ik goed", geeft Serneels nog aan. "Die mentaliteit hebben we nodig. Dat is de manier om een stap vooruit te zetten." En wat als er dan niet gewonnen wordt? "We moeten het stap voor stap bekijken en de stap die we nu moeten nemen is moeilijker dan de vorige. Als we dan eens een stap terugmoeten zetten om er daarna twee vooruit te doen, komen we er ook nog."

Zet België zichzelf op de voetbalkaart? U kan het live komen bekijken op donderdag 10 april:
Om 11 uur: Belgian Red Flames U19 - Duitsland U19, Koning Boudewijnstadion Brussel - toegang gratis
Om 20 uur: Belgian Red Flames - Noorwegen, Den Dreef Leuven - vvk: 5 euro, aan de kassa: 8 euro

En als u dit nummer hoort morgenavond in of rond Leuven, dan weet u dat het goed gaat:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Wereldkampioenschap

Nieuwste reacties