Frankrijk is gewaarschuwd

Frankrijk is gewaarschuwd
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Frankrijk staat in de kwartfinales en dat is de regerend Europees kampioen ook aan zijn stand verplicht. De formatie van Jacques Santini treft in Griekenland een op papier matige tegenstander, maar zou inmiddels gewaarschuwd moeten zijn. De Grieken wonnen hun eerste wedstrijd met 2-1 van Portugal en speelden tegen Spanje met 1-1 gelijk.


Het spel dat de Franse sterrenploeg kenmerkt, is op Euro 2004 nog nauwelijks te zien geweest. In de eerste wedstrijd tegen Engeland pakte Frankrijk echter toch drie punten door een wonder in blessuretijd. Zinedine Zidane boog in de extra tijd met treffers uit een strafschop en een vrije trap een 0-1 achterstand alsnog om in een 2-1 zege. In de wedstrijden tegen Kroatië (2-2) en Zwitserland (3-1 winst) konden Les Bleus ook niet overtuigen. De ploeg speelde bij vlagen traag en inspiratieloos, door velen uitgelegd als arrogantie. Tegen de Zwitsers maakte Thierry Henry wel zijn eerste twee treffers van het toernooi, dus misschien is voor de Arsenal-spits de ban gebroken en kan hij tegen Griekenland voor vuurwerk zorgen.

Frankrijk is de groepswedstrijden overigens niet ongeschonden doorgekomen. Tegen de Zwitsers moest Santini toezien hoe zowel Willy Sagnol als William Gallas een blessure opliep. Sagnol liep in de eerste helft een armblessure op en werd daarom in de rust vervangen door Gallas. De Chelsea-verdediger verdraaide op zijn beurt echter zijn enkel. Sagnol werd dinsdag onderzocht in het ziekenhuis en voor hem lijkt het toernooi voorbij. Bij de speler van Bayern München werd voor de tweede maal in drie maanden een gebroken arm geconstateerd. Ook zonder hem blijft Frankrijk echter de favoriet tegen de Grieken.

Hoewel Griekenland in de groepsfase in positieve zin verraste, is volgens bondscoach Otto Rehhagel zijn ploeg niet goed genoeg om van Frankrijk te winnen. 'We hebben een wonder nodig', liet hij op een persconferentie weten. Dat zijn elftal reeds nu één van de topfavorieten treft, deert hem niet. 'Natuurlijk zijn de spelers nerveus om zo’n sterke ploeg te ontmoeten, maar het is mooi om tegenover spelers als Zinedine Zidane in het veld te staan', aldus de Duitser. 'Het maakt mij niets uit tegen wie we spelen. We wilden gewoon de kwartfinales halen.' Middenvelder Vassilis Tsartas ziet ondanks de kracht van de opponent mogelijkheden voor Griekenland. 'Alles is mogelijk, zolang we onze eigen fouten maar tot een minimum beperken', aldus de speler van de AEK Athene. 'Maar we zijn eigenlijk al blij dat we nog in het toernooi zitten.' In tegenstelling tot Santini kan Rehhagel voor de kwartfinalewedstrijd twee spelers na één duel afwezigheid weer verwelkomen in de selectie. Stelios Giannakopoulos is hersteld van een kuitblessure en Giorgos Karagounis zat tegen Rusland een schorsing uit. Aanvaller Zisis Vryzas is niet van de partij. Hij kreeg tegen Rusland zijn tweede gele kaart van het toernooi en is daarom geschorst.

Hoewel de Grieken dus geloven in een zege, zullen vroegere resultaten tegen Frankrijk de ploeg weinig vertrouwen geven. Griekenland speelde zes maal eerder tegen Frankrijk en pakte in al die wedstrijden maar één punt. In 1958 werd het 1-1 in een EK-kwalificatieduel in Griekenland.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws