Beveren wacht een warm onthaal

Thierry Van Uffelen
| 0 reacties
Beveren wacht een warm onthaal
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Morgenavond speelt Beveren zijn tweede wedstrijd in de tweede ronde van de Uefa beker. Het speelt uit bij het Kroatische Dinamo Zagreb en het wordt alvast geen makkelijke opdracht zowel op als naast het veld.

Dinamo Zagreb staat gekend om zijn supporters maar dan niet in positieve zin. Hun geschiedenis staat gekenmerkt met geweld en racisme. Weinige clubs die in Europa zo'n negatief imago hebben als Dinamo Zagreb. De kritiek komt van over gans Europa. Ook Emile Mpenza ondervond het enkele jaren geleden bij een wedstrijd van de Rode Duivels. Tijdens EURO 2004 kreeg de Kroatische voetbalbond zelfs een boete omdat fans tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk racistische leuzen scandeerden. Apengeluiden en Keltische kruisen zijn hier schering en inslag. De kans bestaat erin dik in dat wanneer Beveren het plein betreedt die niet anders zal zijn. Romaric wist alvast niks van het verleden van Dinamo.

Romaric: "Racisme à Zagreb? Ik ben benieuwd. Maar als het zo is, ze doen maar. We zullen ons er niet door
laten intimideren. Ik sta daar boven, en dat geldt voor de hele ploeg. Wij gaan naar Kroatië om te voetballen. Dat is meer dan genoeg om ons zorgen over te maken."


De Beverse Ivorianen zijn meer gewend aldus coach Helleputte.

Helleputte: "Mijn spelers zijn meer gewend. Zelfs al blijkt de sfeer hectisch en ronduit vijandig, zo snel zijn ze niet geïntimideerd. De meeste van hen hebben in Ivoorkust al erger meegemaakt, bijvoorbeeld in de wedstrijden tegen Burkina Faso. Daar staan ze niet met 10.000 te roepen, maar smijten ze met 100.000 tegelijk allerlei zaken naar je kop. Bijna allemaal hebben ze ginds al wel eens onder politiebegeleiding en met een dak van politieschilden boven hun hoofd van het veld moet wegvluchten. Dan ben je niet meer zo snel bang."

Volgens Drazen Kruselj, journalist voor de Kroatische krant Jutarnji List, is het allemaal niet zo erg meer als vijf jaar geleden.

Kruselj: "De clubleiding heeft de band met de kopstukken van die aanhang aangehaald en van hen afhankelijk gemaakt. Zo zet ze de fans onder druk om zich fatsoenlijk te gedragen. Wat werkt. Toen Fulham een tijd
geleden naar hier afzakte, kregen hun zwarte spelers het al veel minder hard te verduren dan vijf jaar geleden het geval zou geweest zijn."


We zullen zien wat het donderdagavond wordt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties