Een blik op... FK Süduva

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Een blik op... FK Süduva
Foto: © SC

FK SÃœDUVA

Club Brugge speelt deze avond op het veld van FBK Kaunas tegen FK Süduva. Deze totaal onbekende Litouwse ploeg zullen we eens kort voor u doorlichten.

FK Süduva is een ploeg uit de stad Marijampole, vergelijkbaar van grootte met Roeselare. Het speelt pas sinds 2002 in de A Lyga, de hoogste klasse in Litouwen. FK Süduva werkt zijn wedstrijden af in het kleine Stadionas Süduva dat niet geschikt is voor het grotere werk in Europa. Daarom wijkt FK Süduva vanavond uit naar het veel grotere Stadionas Dariaus Ir Girenas in het 50 kilometer noordelijker gelegen Kaunas waar de nationale ploeg van Litouwen ook vaak wedstrijden afwerkt. Süduva is trouwens de naam van één van de etnische regio's in Litouwen en Marijampole is de hoofdstad.

Brann en Celtic

FK Süduva speelt nog maar voor de tweede keer in z'n bestaan Europees. De eerste keer was in het seizoen 2002/3 nadat de club in het voorafgaande seizoen als tweedeklasser de bekerfinale verloor van toenmalig landskampioen FBK Kaunas. Het mocht in de eerste kwalificatieronde uitkomen tegen het Noorse Brann Bergen en twee keer won het met 3-2. Een onverwacht succes dus voor de kleine Litouwse club. Held van Marijampole was toen Thomas Radzinevicius die in de thuiswedstrijd als 21-jarige een hattrick liet aantekenen. In de eerste ronde van de Uefabeker stootte FK Süduva op Celtic Glasgow. De Schotten lieten geen spaander heel in Celtic Park (8-1 met een doelpunt van onder andere Joos Valgaeren). In Litouwen werd het wat spannender: 0-2 voor Celtic. 

Brazilianen

De coach van Süduva is Algymantas Gabrys. Hij zegt dat het team van toen in 2002 niet te vergelijken is met de ploeg van nu. Vier jaar terug speelde Süduva met elf lokale spelers, maar ondertussen hebben ook al Brazilianen de weg naar het zuiden van Litouwen gevonden. Die enkelingen zijn José Cordeiro en Otavio Braga. Verder spelen er ook nog twee Georgiërs in het team (de broers Besik en David Chigladze) en een Let (Aleksandrs Abramenko). Toch maken ze bij Süduva, momenteel derde in de A Lyga, geen illusies want ook zij weten dat Club Brugge een grote naam is. 

Waar moeten we bij Süduva op letten? Ze zijn groot van gestalte en dus zal Club Brugge het ook over de grond moeten proberen. Op stilstaande fasen proberen de Litouwers ingestudeerde nummertjes en dus daar wordt het oppassen want in de defensie van de West-Vlamingen is dat Ã©Ã©n van de zwakke punten. 

Meer informatie:

Stadion:
Stadionas Süduva (3.100 plaatsen)
Kleuren: Rood en Wit
Trainer: Algymantas Gabrys
Voorzitter: Vidmantas Marauskas

Laatste ontmoeting met Club Brugge
eerste ontmoeting

Laatste ontmoeting Litouwse/Belgische club:
Uefacup '00-'01 - Eerste voorronde:
FK Ekranas - Lierse SK                      0-3
Lierse SK - FK Ekranas                      4-0

Erelijst:
Litouws Landskampioen: 0 maal
Litouws Bekerwinnaar: 0 maal

Officiële website: www.fksuduva.lt (in hoofdzaak in het Litouws)

        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties