Wie zal er verrassen, wie ontgoochelen?

Philippe Crols
| 0 reacties
Wie zal er verrassen, wie ontgoochelen?
Foto: © SC

Nadat u gisteren al onze voorbeschouwing over de mogelijke degradatiekandidaten in Duitsland kon lezen, behandelen we in deel twee de brede middenmoot van de Bundesliga. Keer op keer ontgoochelen enkele teams, maar ook staan er steeds aangename verrassingen op zoals Hannover96 en Nürnberg vorig seizoen. Hertha Berlijn is dan weer de tegenpool. Die club ontgoochelt al jaren na elkaar.
 
Een ploeg die het vorig jaar ook niet bijster goed deed was Stuttgart. De rood-witten beleefden een dramatische start met haast enkel gelijke spelen. Veelal rekende het ook op de doelpunten van Ljuboja, maar nu die er niet meer is rust alle druk op de schouders van de Deen Tomasson. Voor het overige is Stuttgart dit seizoen een groot vraagteken. Het trok enkele onbekende Zuid-Amerikanen aan waarvan niet geweten is of ze zullen renderen in de Bundesliga. Stuttgart wordt dus een moeilijk in te schatten team.
 
Een moeilijk in te schatten team is Hertha Berlijn al jaren. Elk seizoen opnieuw begint de club uit de hoofdstad met steile ambities aan het nieuwe voetbalseizoen, maar na enkele speeldagen moeten ze die al drastisch bijstellen. De Berliners dromen om nog eens mee te doen in de titelstrijd, maar met het team dat ze nu hebben lijkt dat eerder een utopie dan een gerechtvaardigde gedachte. Bij de hoofdstedelingen hopen ze dat Pantelic de lijn van vorig seizoen doortrekt en doelpunten blijft scoren. Assists van Marcelinho moet hij wel niet meer verwachten. De wispelturige spits was Hertha beu en trok naar Trabzonspor. Dat vonden ze in de hoofdstad niet zo erg, want ze waren de streken van de Braziliaan meer dan beu. We zijn benieuwd of Hertha dit seizoen nog eens in positieve zin kan verrassen.
 
Ondanks dat Bayer Leverkusen vorig seizoen met een vijfde plaats zich 'The best of te rest' mocht noemen, mogen we de ex-Champions League-finalist niet echt een topclub noemen in Duitsland. Na de uitschieters onder leiding van Ballack en Ze Roberto van enkele jaren terug zakte het team uit de Bay Arena terug naar de middenmoot en meer dan meestrijden voor de Europese plaatsen zit er niet in. Sergeij Barbarez was de belangrijkste inkomende transfer. Hij zal samen met Voronin doelpunten moeten maken, maar als een van beide uitvalt heeft het team van Skibbe wel wat problemen, want een vervanger zien wij niet meteen klaarstaan. Verder zijn certitudes als doelman Butt, aanvoerder Ramelow en international Schneider opnieuw van de partij. Zij waren er ook al bij in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Waar Leverkusen gaat eindigen is een moeilijk te voorspellen. Veel zal afhangen van de doelpuntenproductie, want de verdediging lijkt niet echt een probleem te gaan worden. 

Benieuwd of Dortmund ook nog eens in positieve zin kan verrassen. Makkelijk zal dat wel niet zijn, want met Rosicky en Koller verloren de Borussen twee smaakmakers en spelbepalende figuren. Toch heeft Dortmund een zeer goed team. Met Metzelder en Wörns is er ervaring achterin. Pienaar zorgt voor de creativiteit op het middenveld en scorend vermogen is er met Smolarek, Frei en Nelson Valdez in overvloed bij Dortmund. Wij zien ze dan dit seizoen ook dicht aansluiten bij de top-4.
 
Bij Borussia Mönchengladbach hoopt men dat Wesley Sonck eindelijk een heel seizoen blessurevrij zal kunnen spelen en dus ook veel zal scoren. Bij Gladbach spelen er met Thijs en Daems nog twee andere Belgen. De sterkte bij Mönchengladbach ligt duidelijk vooraan met Delura, Sverkos, Sonck en de razendsnelle Neuville. Doelpunten maken mag dus niet echt een probleem zijn. Gladbach moet dit seizoen dan ook minstens in de linkerkolom kunnen eindigen.
 
Wolfsburg begon vorig seizoen nog relatief goed, maar zakte nadien weg naar de kelders van het klassement. Het was dan ook lang wachten vooraleer het team van onze landgenoot Peter van der Heyden zeker was van het behoud. Dit seizoen wil men dat niet meer meemaken. Boakye werd aangetrokken om doelpunten te maken, maar met Hoogendorp en Hanke hebben de Wolven al twee hete ijzers in het vuur voorin. Om de verdediging te versterken werd er een beroep gedaan op Madlung die overkwam van Hertha BSC. Wolfsburg is net zoals vele teams in dit rijtje een moeilijk in te schatten team. 

Hannover96 was vorig seizoen lange tijd de revelatie, maar in het slot van de competitie moest het de rol om de Europese plaatsen lossen. Dit seizoen even goed doen wordt zeer moeilijk. Met Mertesacker verdween in laatste instantie nog een certitude in de verdediging. Fahrenhorst maakte dan weer de overstap van Bremen naar Hannover96. Met Bruggink werd het aanvallende compartiment versterkt. Hij moet vooral voor de aanvoer naar Brdaric zorgen. Achterin tekent de ervaren Tarnat nog steeds present. Hij kan met zijn loeiharde en precieze vrijschoppen nog altijd van goudwaarde zijn. Het wordt voor Hannover zoals gezegd heel moeilijk om dit seizoen mee te doen voor de Europese plaatsen, maar met de kwaliteit die er aanwezig is mag het ook nooit in degradatiegevaar komen.
 
Naast Hannover was ook Nürnberg een aangename verrassing vorig seizoen. Het eindigde onverwacht achtste en dat had het vooral te danken aan doelpuntenmachine Vittek. Die is ook gebleven en dat is het voornaamste bij Nürnberg. Buiten Kiessling vertrok er niemand noemenswaardigs. Met Galasek en Sibon schuimde Nürnberg met succes de Nederlandse markt af, al valt het eigenlijk nog af te wachten wat beide heren nog kunnen brengen. Wij zien Nürnberg alvast een probleemloos seizoen draaien. 

Morgen krijgt u van ons nog de voorbeschouwing op de titelstrijd in Duitsland. Dan behandelen we Bayern, Werder, Schalke04 en Hamburg. Ook krijgt u dan een voorbeschouwing van speeldag 1 met de topaffiche Bayern-Dortmund. 

Als u de voorbeschouwing omtrent de degradatiekandidaten nog eens rustig wil herlezen of u hebt ze gewoon gemist, klikt u op het volgende: Voorbeschouwing degradatiekandidaten
            
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties