Onverwachte topper

Joeri De Ren
| 0 reacties
Onverwachte topper
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie had ooit kunnen voorspellen dat Virton – Dender de topper van de vijfde speeldag zou worden ? Voor de winnaar van deze partij ligt de weg naar een eerste periodetitel reeds half geplaveid... Geen van beide ploegen werden vooraan verwacht, maar op basis van inzet, organisatie en enthousiasme staan ze nu mee vooraan. De meeste favorieten laten het voorlopig afweten. 

Vorig jaar ging Hamme op een gelijkaardige manier er met de eerste periodetitel vandoor en dit jaar lijkt de kans groot dat een van deze twee teams deze stunt wil herhalen. Virton belooft de leider een warme ontvangst in een waarschijnlijk – voor Virton – goed gevuld stadion met 2500 toeschouwers, randanimatie en een nieuwe uitrusting voor de thuisploeg. Benieuwd of Gunther Thiebaut opnieuw de weg naar doel weet te vinden. Dender is de best scorende ploeg van de reeks tot hiertoe, maar treft met Virton een team dat een stevige defensie heeft.

Het duel in Virton wordt ongetwijfeld nauw in de gaten gehouden door de mensen van Antwerp. Mits winst bij Oostende kan de oudste actieve club van het land meteen doorstoten naar de kop van de rangschikking, naargelang de uitslag in de topper. Maar uiteraard dient RAFC, onder leiding van zijn nieuwe coach Warren Joyce, dan wel de maat te nemen van een wisselvallig Oostende. De kustploeg beschikt met Guy Bates en Lionel Lord over twee trefzekere en sterke aanvallende pionnen, maar Antwerp kan hier Fangzhuo Dong, Fraizer Campbell en Luciano Olguin tegenover zetten. Vooral de jonge Campbell maakt indruk en lijkt snel uit te groeien tot de beste speler van de tweede klasse. Oostende startte het seizoen slecht met verlies in de beker en verlies thuis tegen Dender, maar ondertussen wist het zich te herpakken. Mits winst kan Oostende opklimmen naar de subtop, maar met Antwerp treffen ze vanavond een van de sterkste tegenstanders in de reeks. Niet enkel scoort The Great Old vlot, ook de defensie staat stevig in de schoenen.

Regi Van Acker begint dan weer aan een nieuw trainersbestaan bij de club van zijn jeugd : RS Waasland. Hij werd aangetrokken om de ploeg alsnog naar de top te stuwen en de ambities kracht bij te zetten na een veel te slechte start. De eerste wedstrijd is alvast een verplaatsing naar Ronse dat onderaan in het klassement bengelt en nog geen enkele wedstrijd wist te winnen. Het probleem van Ronse is gekend : geen financiële armslag, weinig grote transfers, leegloop, late samenstelling van de ploeg... Toch gaf Ronse al blijk van meer sterkte dan verwacht werd. Van Acker zal ongetwijfeld zijn team herbouwen en enige wissels lijken dan ook logisch. De trainer kennende werkt hij eerst aan zekerheid achteraan en rekent hij op de snelheid en het talent van Thierry Flies en Kristof Arys op de counter. Zonder punten terugkeren uit Ronse mag niet want dan zinkt het team weg in de rangschikking en er is dringend resultaat nodig om uit de crisis te komen. Laatste in de rangschikking is voor geen enkele ploeg aanvaardbaar, maar zeker niet voor een team met titelambities.

Mechelen ontvangt thuis Eupen en wordt geacht de winst thuis te houden. De ploeg behoorde nu eenmaal tot de favorieten dit jaar en daarom dienen de Mechelaars te presteren. Net als zoveel andere toppers staan ze voor een sleutelweekend. Winst betekent doorstroming naar de top van de rangschikking, verlies betekent mogelijk een eerste echte kloof met enkele van de concurrenten. Jeroen Mellemans , Dries Merckx en Yannick Dierick zijn geblesseerd bij de Mechelaars . De 20-jarige spelverdeler Abdul-Yakuni Iddi mag dan weer aantreden voor de eerste keer.

Morgen zijn er nog 5 wedstrijden. Opvallend is dat er nog ploegen zijn die net als Mechelen deze speeldag dienen te winnen om hun ambities kracht bij te zetten. Ten eerste is dit het geval voor KV Kortrijk. De ploeg gaat gebukt onder blessures. Aloys Nong en Mehdi Makhloufi zijn nog zeker twee weken out. Vincent Provoost sloot deze week terug aan bij de groep en lijkt in orde. Gelukkig kon de ploeg tot hiertoe rekenen op een vlot scorende Nicolas Gezelle, maar ook dat mocht niet volstaan. Bij Dessel is er duidelijk een defensief probleem met reeds 10 tegendoelpunten.  Indien er niet gewonnen wordt tegen Dessel dan dreigt ook voor trainer Hein Van Haezebrouck zijn positie moeilijk verdedigbaar te worden door sportleider Lorenzo Staelens. Dessel van zijn kant is de laatste weken beter op dreef en hield vorige week Antwerp nog op een 3-3 gelijkspel.

Het duel tussen Hamme en Leuven is werkelijk van goudwaarde voor beide ploegen. Bij winst zitten ze alsnog op koers voor een eerste periodetitel, bij verlies lijken ze uitgeteld voor die eerste titel en zullen ze een hele tijd moeten vechten om alsnog terug op te klimmen in de rangschikking. Enige afwezige bij OHL is Jeroen Steenwegen die geel geschorst is. Leuven rekent op Toni Brogno en diens neus voor doelpunten om in Hamme de winst weg te kapen en op man van de match (vorige week) Jonathan de Falco. Bjorn Ruytinckx ontbreekt op het appel. De geblesseerde speler werd net vader, maar is nog niet aan spelen toe – tenzij met zijn pasgeboren kind natuurlijk.

Lommel ontvangt thuis Union. Union nam zelfs een betere start dan de titelpretendenten die na een slome start slechts 5 punten rijk zijn en ver onder de verwachtingen blijven. Het ooit zo dominante team lijkt een beetje op drift. Volgens sommigen omdat er te weinig nieuwkomers zijn, er teveel sleur in het spel is gekropen en ook omdat een groot deel van de kern enkel ouder is geworden. Volgens anderen omdat met Davy Oyen één van de absolute sterren van het elftal verdween. Er worden zoveel redenen gezocht? Maar de belangrijkste oorzaak – ons inziens – is het feit dat niemand de ploeg nog onderschat en dat United nu ondervindt wat bijvoorbeeld Antwerp al enkele jaren ondervindt. Tegen hen is elke ploeg gemotiveerd om een goed resultaat neer te zetten en niemand geeft hen de ruimte om tot voetballen te komen. Union lijkt dan weer te voldoen aan de verwachtingen en dit jaar een stevige middenmotor te worden. Nieuwkomer Yves Buelinckx bewees reeds zijn waarde voor het team en van Ibrahim Tankary wordt nog veel verwacht.

Voor Tienen en Tubeke wederom hetzelfde scenario. Beide ploegen dienen morgen te bepalen of ze onderaan, dan wel in de buik van het klassement zullen meedraaien. Tienen rekent op Thierry Bayock (reeds drie doelpunten) en Christophe Geebelen voor de goals.

De laatste wedstrijd van deze speeldag is de zespuntenwedstrijd tussen Waregem en Deinze. Beide ploegen werden onderaan verwacht en dienen dus nu reeds een zespuntenwedstrijd te spelen. Reeds vorig jaar bleek dat juist zulke wedstrijden het verschil maken onderaan de rangschikking.

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties