Italië groot favoriet voor organisatie EK 2012

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Italië groot favoriet voor organisatie EK 2012
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Volgens de geruchten zou Italië in 2012 voor het eerst sinds het WK in 1990 weer een groot voetbaltoernooi mogen organiseren. Woensdag beslist de Europese voetbalbond UEFA in Cardiff welk land over vijf jaar het toneel zal zijn van het Europees voetbalkampioenschap. Drie kandidaten schieten nog over: Italië en de duo-organisaties Kroatië/Hongarije en Oekraïne/Polen.

In het voordeel van de Italianen speelt alvast dat de UEFA na het EK in Oostenrijk en Zwitserland geen tweede keer naeen een duo-organisatie zal willen. Italië heeft ook al de ervaring om een EK te organiseren want al twee keer viel die eer het land te beurt: in 1968 en 1980 (toen België tweede werd). Italië was ook al twee keer het strijdtoneel voor het WK: in 1938 en 1990. En dat Italië vorig jaar wereldkampioen werd, is ook een niet te onderschatten troef.

Een ander nadeel voor de co-organisaties is dat de twee dossiers van deze co-organisaties licht wegen en het grootste probleem voor de landen Hongarije, Kroatië, Polen en Oekraïne is dat deze landen een groot tekort hebben aan degelijk uitgeruste voetbalstadions. Dat geldt trouwens ook op gebied van transport, hotelcapaciteit en wegeninfrastructuur.

Wat dan weer in het nadeel van de Italianen speelt, is het corruptieschandaal dat vorige zomer uitbrak waarbij toppers als Juventus Turijn, AC Milan en Lazio betrokken waren. Dit heeft de geloofwaardigheid en het imago van het land ongetwijfeld schade gedaan. Bovendien had de Serie A dit seizoen veelvuldig met supportersrellen te maken met de Siciliaanse derby tussen Catania en Palermo als triest hoogtepunt. Maar het ziet er niet naar uit dat deze zaken Italië van een derde EK-organisatie zullen houden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties