De Sart ambitieus: 'We willen naar tweede ronde'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
De Sart ambitieus: 'We willen naar tweede ronde'
Foto: © SC

In de schaduw van René Vandereycken levert Jean-François de Sart goed werk af bij de Belgische beloften. In tegenstelling tot zijn collega bij de eerste ploeg, slaagde hij er wel in om zich met zijn jongens voor het Europees Kampioenschap te plaatsen. Een ticket voor de Olympische Spelen is zijn doel, niets minder. Zelfs een onrustige voorbereiding – René Vandereycken riep maar liefst tien beloften op voor de wedstrijd van de A-ploeg in en tegen Finland - kan hem niet van dat idee afbrengen.
 
"Het is geen makkelijke voorbereiding geweest. Vandaag (dinsdag 5 juni, red.) stonden er slechts 9 spelers uit een kern van 23 op het veld. Het is moeilijk voor de spelers die hier moeten blijven. Hun beschikbaarheid is schitterend, maar we hebben niet de indruk dat we een groot tornooi voorbereiden. Op het collectieve vlak is het dan onmogelijk om goed te werken. We moeten proberen iedereen op een hoog niveau te houden. Dat is alles wat wij kunnen doen. Op tactisch vlak hebben we ook niet veel kunnen oefenen. Maar het is de realiteit waar we mee moeten leven. We hebben uiteindelijk toch nog enkele goede voorbereidingswedstrijden gespeeld tegen Marokko en Luxemburg. Ik heb gezien wat ik wilde zien. Dat is het belangrijkste."
 
Vooraan moeten jullie het dan ook nog stellen zonder Jeanvion Yulu-Matondo en Moussa Dembele, twee belangrijke schakels in het team. Hoe gaan jullie dat opvangen?
 
"Bij de spitsen zitten we inderdaad wat dunnetjes, maar we hebben andere alternatieven. Indien iedereen fit was, zaten er meer aanvallers in de kern. Maar tegen blessures bij spelers kan je nu eenmaal niet veel doen."
 
Met welke doelstellingen vertrek je naar Nederland?
 
"We willen resoluut voor de eerste of tweede plaats gaan om ons te kwalificeren voor de halve finales. We moeten de ambitie hebben om de tweede ronde te halen en de spelers spreken die ambitie ook uit. Dat is van in het begin altijd zo geweest."
 
Je bent al jaren coach van de nationale beloften en bent dus goed geplaatst om de verschillende lichtingen te vergelijken.
 
"Deze kern heeft in vergelijking met vroegere lichtingen meer spelers die de kwaliteiten hebben om in de basis te staan. Ik heb een kern van 23 spelers en iedereen kan titularis zijn. De spelers hebben ook meer maturiteit. De meesten spelen regelmatig voor hun club. Sommigen spelen zelfs al twee à drie jaar in eerste klasse en dat levert de nodige ervaring en maturiteit op. Dat is een zeer belangrijke factor in zo’n tornooi."
 
Zondag start het Europees Kampioenschap tegen Portugal. Het wordt een zeer belangrijke wedstrijd, maar met spelers als Nani – tegen de Rode Duivels nog sterk spelend en scorend – zal het alvast geen makkelijke wedstrijd worden.
 
"In een tornooi met maar drie wedstrijden zijn alle confrontaties belangrijk. Je hebt recht op één fout te maken, niet meer. We gaan ons best doen. Portugal is een hele sterke tegenstander met enkele goede individuele spelers zoals Nani, Hugo Almeida en Moutinho. Zij zijn niet te onderschatten. Maar op een Europees Kampioenschap zijn alle tegenstanders sterk. Israël heeft Frankrijk uitgeschakeld en dat wil toch ook iets zeggen. Het is een opponent met andere kwaliteiten dan Portugal en Nederland, maar qua organisatie, discipline en vechtlust is het ook een zeer sterke tegenstander."
 
Kan je leven met de beperkte belangstelling die er is voor de nationale beloften. In de ons omringende landen krijgen de jeugdselecties veel meer aandacht?
 
"Het is een kwestie van cultuur. Tijdens de eerste barragewedstrijd van tegen Bulgarije was zelfs de televisie niet aanwezig. Nu hebben we enkele goede resultaten gehaald waardoor de belangstelling er wel komt. De spelers verdienen die aandacht ook. Ze hebben zowel collectief als individueel goede prestaties op de mat gebracht. Maar we leven niet voor de belangstelling, maar voor onze groep, ons resultaat en onze ambitie. Het zorgt voor een extra motivatie, maar verandert niets aan onze ambititie." [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties