EK -21: Royston Drenthe, de nieuwe Edgar Davids

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
EK -21: Royston Drenthe, de nieuwe Edgar Davids
Foto: © SC

Vanuit Arnhem

Het EK -21 is voor veel spelers een ideale gelegenheid om zich voor heel Europa in de kijker te spelen. Tijdens de vorige edities staken spelers zoals Eric Cantona, Juan Carlos Valeron en Daniele De Rossi voor het eerst hun neus aan het internationale venster. Het tornooi is nog niet afgelopen, maar Royston Drenthe is een grote kanshebber om zijn naam aan dat lijstje toe te voegen.
 
Royston Drenthe zette zijn eerste voetbalpasjes bij amateurclub Neptunus, maar zijn klasse werd al vroeg opgemerkt door Feyenoord waar hij alle jeugdreeksen doorliep. Op 15 januari 2006 maakte hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut tegen Vitesse. Afgelopen seizoen kwam de Surinaamse Nederlander 26 keer in actie in de Eredivisie en wist hij al snel de harten van het Rotterdamse Legioen te veroveren. Tegen PSV werd hij bij zijn wissel getrakteerd op een staande ovatie van de fans.
 
Voor dit tornooi keek iedereen uit naar de prestaties van Ryan Babel, maar vanaf de eerste wedstrijd trok Drenthe bijna alle aandacht naar zich toe. Met dank aan Foppe De Haan die hem op zijn favoriete linksmidden positie posteert in plaats van op de linksback. Met succes want tegen Israël werd hij verkozen tot man van de wedstrijd. Alleen de treffer van Sebastien Pocognoli zorgde ervoor dat hij tegen België geen tweede nominatie kreeg. In de eerste helft liet hij toen de Belgen alle kanten van het terrein zien.
 
De verschijning ‘Royston Drenthe’ toont veel gelijkenissen met Edgar Davids. Zowel zijn speelstijl en zijn uiterlijk roepen herinneringen aan de Pitbull op. Alleen de bril ontbreekt nog. Hij loopt, vecht, ziet, passt en ... scoort. Alles is dus aanwezig om een complete voetballer te worden. Met zijn hoge actieradius was hij tegen België overal aanwezig. Hij speelde bovendien ook heel slim tussen de lijnen waardoor Sepp De Roover niet goed wist waar hij zich moest plaatsen.
 
Gelukkig voor de Belgen haalden Nederland en Drenthe tijdens de tweede helft de voet van het gaspedaal. Voor de rust ging de middenvelder gretig in duel, strooide hij kwistig met mooie passes en zette hij de Belgische verdedigers enkele keren te kijk met enkele mooie dribbels. Kers op de taart was zijn vrije trapdoelpunt, met de medewerking van Logan Bailly. “Bovendien werkt hij zeer hard voor de ploeg. Hij is een voorbeeld voor iedereen”, voegde Frank De Boer er nog aan toe.
 
Zijn uitmuntende prestaties lokten al de interesse van een aantal Europese clubs waaronder het Engelse Tottenham. Maar voor zijn evolutie als voetballer lijkt een extra seizoentje in De Kuip de meest aangewezen keuze. De weg naar de top is nog lang, maar als hij die goed uitstippelt wacht hem een mooie voetbaltoekomst.
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties