Interview Jo Claes: "Ik ben een winnaar"

Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties
Jo Claes: "Ik ben een winnaar"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

KSC Grimbergen maakt zich op voor een nieuw seizoen in vierde nationale. Grimbergen trok maar liefst vijftien nieuwe spelers aan. Eén van die nieuwkomers is Jo Claes. De van Braine overgekomen verdediger liet zich bij Grimbergen al meteen opmerken, zo scoorde hij het eerste officiële doelpunt van het seizoen. Jo Claes ziet het in ieder geval zitten wat betreft het behoud in vierde klasse. "Als we dan toch al gered zijn kunnen we misschien in maart al de titel pakken" grapt Claes aan het einde van dit interview.
   


Het lijkt vrij duidelijk hoe je bij Grimbergen terecht gekomen bent. Dat kwam vooral door de link met coach Cauwenbergh, onder wie je eerder al speelde bij Braine.
Ja, de coach was natuurlijk een belangrijke factor in mijn beslissing. Ook het Vlaamstalige dat toch bij Grimbergen hoort zat er voor iets tussen. Bovendien wou ik heel graag in vierde nationale spelen. 

Met jou haalde Grimbergen ook enige ervaring binnen, want je hebt al bij verschillende clubs gespeeld. Heb je ook al eerder in vierde klasse gespeeld?
In vierde nog niet. Ik heb wel heel even in tweede klasse gespeeld en dan vijf jaar in derde. In tweede klasse heb ik gedebuteerd op 17-jarige leeftijd. Dat was dus eens invallen, eens op de bank zitten. Daarna heb ik vijf jaar in derde klasse gespeeld, allemaal met Diest. Voorts heb ik nog vijf jaar in eerste provinciale gespeeld. Daar ben ik ook wel tweemaal kampioen geworden. Ik heb altijd wel bij eersteprovincialers met grote ambities gespeeld. 

Het is heel duidelijk dat je al een pak ervaring hebt. Ben je dan ook een echte leidersfiguur?
Ik probeer dat toch te zijn. Ik probeer ook de ervaring die ik door de jaren heen heb opgedaan mee te geven aan de jongeren. Ik ben vooral ook een winnaar. Ik heb echt een bloedhekel aan verliezen. 

Tot nu toe ben je steeds uitgespeeld als centrale verdediger? Kan je nog op andere posities spelen?
In het verleden heb ik bij Kampenhout ook als verdedigende middenvelder gespeeld. Maar mijn voorkeur voor een vaste plaats gaat toch uit naar centrale verdediger. 

Jouw kopbaldoelpunt in de bekermatch tegen Tempo Overijse was het eerste doelpunt van het seizoen in een officiële wedstrijd. Ben je een verdediger die regelmatig zijn doelpuntje meepikt?
Het is natuurlijk heel leuk als je dat kan doen. Vorig jaar heb ik ook in de eerste officiële wedstrijd meteen een doelpunt gemaakt. Zowel in de competitie als in de beker maakte ik vorig jaar het eerste doelpunt. Ik scoorde vorig seizoen acht keer, dat kan toch al tellen voor een centrale verdediger. Dat is tot nu toe ook wel mijn record moet ik zeggen. Het wordt niet evident om dat nog eens over te doen. 

Je bent samen met enkele andere ex-spelers van Braine in Grimbergen toegekomen. Heeft dat de aanpassing aan een nieuwe club vergemakkelijkt?
Ik denk dat ik mij sowieso heel makkelijk aanpas aan een nieuwe leefomgeving. Sowieso hadden zich daar weinig problemen gesteld. Mijn vier collega's zijn allemaal franstalig dus ik hoop dat ik toch een beetje een brug kan zijn naar de spelersgroep toe. Het zijn ook vier goeie gasten met veel talent. Maar het is altijd leuk als je al mensen kent. Op mijn leeftijd ben je sowieso al wat mensen tegengekomen. Als je al zolang in het voetbal zit ken je de meesten wel van ziens of omdat je er tegen gespeeld hebt. 

Jullie zijn nu toch al enkele weken aan het trainen. Hoe is de sfeer in de spelersgroep?
De sfeer is echt uitstekend. Dat gaat echt goed, ook tussen de franstaligen en de nederlandstaligen. In de kleedkamers wordt er zoveel mogelijk nederlands gesproken. De sfeer is heel goed, er is ook geen sprake van klikvorming. Ook de jeugd en de ouderen komen momenteel goed overeen. Op dat vlak stelt zich dus geen probleem. Dit weekend gaan we op stage en dat gaan we gebruiken om de sfeer nog een beetje te verbeteren. Dat is ook het doel van de stage, denk ik. 

Zoals je zelf al zei trekt Grimbergen komend weekend op stage naar Oostduinkerke. Is die stage iets waar je naar uitkijkt?
Ja, absoluut. Zo'n stage is altijd wel handig. Er is dan ook veel sfeer. Ik ben er ook zeker van dat er nu met Luc (Cauwenbergh) tijd gaat zijn voor plezier. We gaan hard werken, maar er zal ook tijd zijn om plezier te maken en ons te amuseren. Dat kan de sfeer en de groepsgeest alleen maar verbeteren. 

Zondag speelt Grimbergen opnieuw een bekerwedstrijd. Hecht je veel belang aan bekerwedstrijden of zijn dat toch eerder gewoon oefenmatchen?
Ik denk dat we aan deze wedstrijden absoluut geen conclusies kunnen vastbinden. We zijn nog maar twee weken ver in de voorbereiding. Wij staan nog niet op volle sterkte, de tegenstander helemaal niet. Maar ik heb het al gezegd, ik ben een echte winnaar. Ook deze wedstrijden wil je liever winnen dan verliezen, daar staat deze groep voor. Als speler wil je dan toch ook resultaat bereiken. Na het pechseizoen dat Grimbergen vorig jaar kende wil je dan toch beter doen en resultaten neerzetten. Het is des te leukers als je ook die wedstrijden kan winnen. 

Grimbergen speelde in de beker al tegen Overijse en Wijgmaal, twee reeksgenoten. Is het bevorderlijk dat je die twee ploegen nu al ontmoet?
We ontmoeten deze ploegen nu toevallig ook bij de competitiestart. Maar goed, zij waren niet compleet en wij waren ook niet compleet. Een competitiewedstrijd is sowieso helemaal anders dan een bekerwedstrijd. We hebben beide wedstrijden nu gewonnen, dat is een goede zaak op zich. Maar van onderschatting mag straks tijdens de competitie geen sprake zijn. Overijse en Wijgmaal zullen hun bekeruitschakeling in de competitie willen rechtzetten dus in die context is het zeker geen cadeau dat we er binnenkort weer tegen spelen. Maar we moeten die wedstrijden wel met vertrouwen tegemoet zien. We moeten vooral onthouden dat we twee keer de nul hebben kunnen houden, dat is toch heel belangrijk.
 
Zondag komt in het kader van de derde ronde van de Beker van België SW Harelbeke op bezoek. Met Harelbeke, dat vorig seizoen nog in derde klasse speelde, treft Grimbergen ook voor het eerst een tegenstander van een vrij hoog niveau.
De coach had aan ons de ambitie verkondigd om in de beker toch twee ronden ver te geraken. Die ambitie heeft deze jonge groep nu tot een goed eind gebracht. Daar kunnen we heel tevreden over zijn. Nu ontmoeten we Harelbeke, dat is eigenlijk een toetje. We zullen proberen een goed resultaat neer te zetten, maar de verwachtingen zullen zeker niet hooggespannen staan. Tenslotte zijn dit niet de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. De bekerambitie is waargemaakt en nu kunnen we stilaan beginnen uitkijken naar begin september, naar dat eerste competitieweekend. Alles wat er nog bijkomt in de beker is extra winst. 

Als je op het seizoen vooruitblikt, wat zijn dan je algemene verwachtingen?
Het is heel duidelijk dat we zo snel mogelijk de redding moeten veilligstellen. Ik denk dat we een lastig seizoen tegemoet gaan omwille van de onwaarschijnlijke sterke reeks waarin we zijn terecht gekomen. In die zin wordt het elke match knokken tegen vermoedelijk intrinsiek betere ploegen dan wij. Wij zullen daar de nodige kampfgeist en een goede groep tegenover moeten zetten. Ik denk wel dat het met deze groep mogelijk moet zijn om ons te handhaven in vierde nationale. Die taak zouden we succesvol moeten kunnen volbrengen. En dan kunnen we in maart misschien al de titel pakken.       
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga B

Nieuwste reacties