Elfsborg herpakt zich

viki meeuwis

De topper van de achttiende speeldag in de Allsvenskan stond donderdag al op het programma. IFK Göteborg nam het daarin thuis in het Ullevi stadion op tegen Djurgården. De bezoekers uit Stockholm maakten de beste indruk in het begin van de wedstrijd maar slaagden er niet in ondanks speloverwicht om tot goede doelkansen te komen. Dat gaf de thuisploeg de kans om zich in de wedstrijd te knokken en om keeper Pa Dembo Tourray tot enkele goede saves te dwingen. De eerste helft eindigde zonder doelpunten.
In de tweede helft was Göteborg duidelijk de betere ploeg en leken de spelers van Djurgården een vermoeide indruk te maken. Het kwam dan ook als een verrassing dat Djurgården als eerste een doelpunt binnenhaalde. Andrej Komac met een pass naar Mattias Jonson die de bal in de verste hoek schoot achter keeper Andersson. Enkele minuten later, in de 79e minuut, wist Jonas Wallerstedt de gelijkmaker binnen te werken met het nodige geluk en het natte gras.
IFK Göteborg - Djurgårdens IF 1-1
Doelpunten: 0-1 Mattias Jonson (‘70), 1-1 Jonas Wallerstedt (‘79)
Gele kaarten: IFK: Sigurdsson, Bjärsmyr, Olsson, Johansson, DIF: Johannesson
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 12 187

Zaterdag stonden er twee wedstrijden op het programma. Malmö FF nam het thuis op tegen degradatiekandidaat Brommapojkarna.
Voor deze wedstrijd was het van de vierde wedstrijd dit seizoen geleden dat Malmö nog eens thuis had kunnen winnen.
De trainer van Malmö FF had de laatste tijd veel kritiek op zijn spelers. Hij beweerde dat de spelers zonder vertrouwen spelen, een nerveuze indruk maken en dat er organisatie ontbreekt in de verdediging. Dat was ook het spelbeeld dat in deze wedstrijd te zien was.
In de eerste helft kwam geen van beide ploegen tot echte kansen, meestal kreeg het publiek veel slechte passes en lange ballen te zien in een helft waarin het tempo nooit echt op gang kwam. Malmö ging toch nog de rust in met een 1-0 voorsprong nadat Daniel Andersson via penalty de bal binnenwerkte.

De tweede helft verliep iets beter. Het tempo lag in het begin iets hoger maar dat was maar van korte duur. Het spel verviel al vlug in het even saaie spelbeeld als in de eerste helft. Brommapojkarna had vooral moeite met Jimmy Dixon die als een eenmansverdediging in de weg stond. In de 66e minuut lukte het Junior dan toch om een tweede doelpunt voor Malmö te scoren, dat was meteen ook de eindstand. Wat BP ook probeerde, het lukte niet, zelfs niet nadat ze Mikael Nilsson op het einde inbrachten.

Malmö FF - IF Brommapojkarna 2-0
Doelpunten: 1-0 Daniel Andersson (’41 pen), 2-0 Junior (‘66)
Gele kaarten: MFF: D Andersson, Junior, Toivonen, BP: Karlsson
Scheidsrechter: Sven-Martin Åkesson
Toeschouwers: 10 100

Na de nederlaag tegen Valencia vorige week was de stemming teneergeslagen bij Elfsborg dat meteen zijn Europees avontuur zag verdwijnen. Maar gisteren wist de landskampioen zich te herpakken. Het versloeg Gais met 5-1 en ging met die overwinning meteen aan de leiding in de Allsvenskan.
Gais begon het best aan de wedstrijd en kon al na vier minuten op voorsprong komen na een doelpunt van Friberg da Cruz. De verdediging van Gais speelde zwak wat het voor de thuisploeg erg makkelijk maakte. Op het half uur wist Stefan Ishizaki de gelijkmaker binnen te werken. Vlak voor rust kon Samuel Holmén er 2-1 van maken nadat de verdediging van de bezoekers er niet in slaagde om de bal voor doel weg te werken. In de toegevoegde tijd van de eerste helft kreeg Daniel Nicklasson een rode kaart omdat hij na een woordenwisseling met Andreas Augustsson die speler brutaal neerhaalde. Vlak erna kon Fredrik Björck er nog 3-1 van maken. Elfsborg ging dus met een comfortabele voorsprong de rust in.

In de tweede helft kende Gais nog meer tegenslag, een van hun beste spelers, de Nigeriaanse middenvelder Ikpe Ekong moest een uur na de pauze het veld verlaten met een knieblessure. Bij Elfsborg verliep het vlotter, in de 58e minuut wist Fredrik Berglund er 4-1 van te maken na een pass van Mathias Svensson. Zeven minuten voor rust zette Augustsson de kers op de taart. Hij stond geheel vrij en kon een corner van Ishizaki in doel werken.

Elfsborg – Gais: 5-1
Doelpunten: 0-1 Bobbie Friberg Da Cruz (‘4), 1-1 Stefan Ishizaki (‘36), 2-1 Samuel Holmén (‘44,) 3-1 Fredrik Björk (‘45), 4-1 Fredrik Berglund (‘58), 5-1 Andreas Augustsson (‘83)
Gele kaarten: IFE: Augustsson, GAIS: Ekong
Rode kaart: GAIS: Nicklasson
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 9 785