Lillestrøm veegt Aalesund van de grasmat

viki meeuwis

Zaterdag werd de achttiende speeldag in de Noorse Tippeligaen geopend door de wedstrijd tussen Rosenborg en Vålerenga. De club uit Trondheim versloeg de club uit Oslo met 2-0. Iets na het half uur viel het eerste doelpunt. Kjetil Wæhler slaagde er niet in om een inworp degelijk weg te werken waarna de bal bij de 21-jarige Alexander Tettey terecht kwam. Die schoot de bal vanop 25 meter knalhard in doel. Het ging tegen het spelbeeld in want Vålerenga was duidelijk de betere ploeg in de eerste helft. Het toonde ook nog maar eens aan dat de ploeg uit Oslo een trefzekere spits tekort komt. Rosenborg speelde bovendien zonder een aantal basisspelers. Zo ontbraken Dosrin en Koppinen omwille van een schorsing en waren Roar Strand en Steffen Iversen er niet bij door blessureleed. Daniel Fredheim Holm leek zich herpakt te hebben na een aantal mindere wedstrijden. Hij maakte het veteraan Kvarme erg moeilijk.

Een kwartier na de rust wist Koné de bal binnen te werken na een goede voorbereiding van Marek Sapara.

Op de achttiende speeldag in de Tippeligaen heeft Lillestrøm stevig uitgehaald. Het versloeg Aalesund met 7-0 in het Ãråsen Stadion. Lillestrøm begon direct goed aan de wedstrijd. Twee vroege doelpunten, via Sundgot en Stefanutto brachten de thuisploeg meteen op voorsprong. Lillestrøm nam al vlug wat gas terug omdat het weinig tegenstand ondervond. In de 41e minuut viel het derde doelpunt. Myklebust met een goede pass naar Occean die de bal meenam richting doel. Occean wist Kibebe te passeren en de bal hard in doel te schieten. Keeper Brown deed zelfs geen moeite om de bal te pakken. Vlak voor rust kon Sundgot zijn tweede van de avond binnenwerken en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Aalesund ging met een 0-4 achterstand de rust in.

Vlak na de pauze kon ook Occean een tweede treffer scoren. Aalesund is nochtans de meest effectieve ploeg in de Eliteserien maar daar was gisteren niets van te merken. Lillestrøm speelde niet echt heel goed maar wist wel elke kans die het kreeg te benutten en was vooral in stilstaande fases gevaarlijk. Met nog twintig minuten te spelen kon Mouelhi de bal naar Sundgot passen die een schot op doel kon richten. De bal ging via de benen van Gudmundsson alsnog in doel. Vijf minuten later kon Karim Essediri de bal richting doel spelen na een vrije trap. Amund Skiri probeerde de bal nog weg te koppen maar slaagde er niet in. Deze wedstrijd is er eentje dat Aalesund maar best zo vlug mogelijk kan vergeten. Lillestrøm daarentegen staat op de tweede plaats in het klassement.

Viking nam wraak op Odd Grenland nadat de club uit Skien hen uit de Beker wipte.
De bezoekers waren de betere ploeg en kende weinig problemen met de zwakke thuisploeg. Razak Pimpong kon telkens op rechts komen opzetten, Peter Ijeh was steeds in de buurt van het doel te vinden. Morten Fevang, de speler die zich in het cupduel liet opmerken was totaal onzichtbaar in deze match. Hij moest bovendien in de 70e minuut vervangen worden omwille van een blessure aan het dijbeen. Het eerste doelpunt viel na tien minuten. Børre Steenslid kwam na een corner, genomen door Allan Gaarde, alleen voor doel en kon de bal vanop acht meter binnenkoppen. Op het half uur was het weer Gaarde die een corner mocht trappen, ditmaal leverde dat een doelpunt op voor Viking via Peter Ijeh. Stefan Bärlin kreeg tot twee keer toe een goede doelkans in de eerste helft maar kreeg de bal niet tegen de netten.
De bezoekers begonnen ook de tweede helft sterk maar twee vroege doelpogingen eindigden op de paal. Odd kon nooit echt een vuist maken tot invaller Bentley inkwam. Hij wist het enige doelpunt van de thuisploeg te maken in de 69e minuut. Hij kreeg de bal te pakken net voor de zestien meter en kon drie verdedigers opzij zetten, waarna hij keeper Myhre het nakijken gaf. Deze goal gaf Odd nieuwe moed en de daaropvolgende minuten werd het niveau van hun spel opgekrikt. In de 74e minuut was de wedstrijd echter gespeeld toen Jone Samuelsen de 1-3 op het bord zette.

Fredrikstad wist thuis te winnen, het versloeg Tromsø met 2-1. Het was Tarik Elyonoussi die een belangrijk aandeel had in beide goals. Vlak voor de rust wist hij Ardian Gashi vrij te spelen, die de bal makkelijk in doel kreeg. Op het uur zorgde hij zelf voor de tweede goal. De thuisploeg met een couter. Johansson kreeg de bal op rechts toegespeeld. Hij kon die verder naar Ramberg passen die op links stond en die zelf Elyonoussi kon bereiken. In de toegevoegde tijd wist Bovar Karim de eer te redden voor Tromsø.

In de partij tussen Lyn en Strømsgodset viel er slechts een doelpunt. Dat kwam er een kwartier na de pauze via Espen Hoff, na een pass van Kim Holmen. Het was geen hoogstaande partij maar Lyn wist de meeste kansen af te dwingen. Het was vooral Holmen die voor moeilijkheden zorgde in de verdediging van Godset. De thuisploeg ontsnapte zo aan de degradatiezone, terwijl Godset maar net boven de gevarenzone balanceert.

Start - Brann 1 - 1
De wedstrijd tussen Start dat in de degradatiezone verkeert en leider Brann was een erg gesloten wedstrijd. De thuisploeg begon de wedstrijd goed en kon Brann goed onder druk zetten. Op het half uur kon Kristoffer Hæstad een fout van de Brann verdediging benutten en kon een schot op doel afvuren. De bal ging via Sigurdsson in doel. Start bleef de rest van de eerste helft domineren.

Na de rust kwam Brann beter voor de dag. De ploeg uit Bergen kon van de vermoeidheid van de spelers van Start gebruik maken om een aantal kansen af te dwingen. Het zou echter tot drie minuten voor tijd duren vooraleer Brann de gelijkmaker kon binnenwerken. Hassan El Fakiri vond Björnsson die de bal in doel kon werken. De IJslander mocht in de spits starten tesamen met Robbie Winters omdat Helstad nog steeds uit is met een blessure. Het is al de derde keer op rij dat Start niet verder raakt dan een puntje. Start blijft dus in de gevarenzone zitten terwijl Brann nog steeds het klassement aanvoert met 36 punten.