Olympische selectie zorgt voor tweedracht

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Olympische selectie zorgt voor tweedracht
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

België is met haar beloften op de Olympische Spelen eindelijk nog eens vertegenwoordigd op een groot tornooi, maar voorlopig zorgt die kwalificatie meer voor tweedracht dan voor vreugde. Moet België haar beste voetballers naar Peking sturen? Dat is de hamvraag. De voetbalbond, de Profliga en het BOIC vinden van wel, maar René Vandereycken en de clubs pruttelen tegen.
 
Vandereycken
 
Vandereycken wil zich optimaal voorbereiden op de voorronde voor het het WK 2010, maar dreigt door de Olympische Spelen bijna een halve basiskern te missen. Kevin Mirallas, Marouane Fellaini, Nicolas Lombaerts en Thomas Vermaelen dwongen afgelopen zomer in Nederland de kwalificatie af en zijn er zo goed als zeker bij en ook Moussa Dembelé, die het beloften-EK miste door een blessure, heeft zijn plaatsje in de kern van beloftencoach Jean-François de Sart. Ondertussen liet ook Vincent Kompany weten dat hij graag naar Peking wil gaan. De bondscoach trekt zich de haren uit hoofd bij het overlopen van dit lijstje.
 
"We hebben veel geld geïnvesteerd en willen dat de beste ploeg gaat", klinkt het bij het BOIC. "Het zou zonde zijn om dat geld weg te gooien." Maar bij de bondscoach weerklinkt er andere taal. Hij vindt niet dat de beste spelers naar Peking moeten omdat dit de kansen op een kwalificatie voor het WK 2010 hypothekeert. De kwalificatiewedstrijden starten pas in september, maar Vandereycken wil ter voorbereiding in augustus al een oefenwedstrijd plannen.
 
Standard
 
Niet alleen de nationale ploeg, maar ook de clubs ondervinden hinder van de Olympische Spelen. De KBVB dreigde er al mee dat spelers die niet mee naar de Spelen gaan, geschorst zullen worden. Standard moet naast Fellaini waarschijnlijk ook Axel Witsel missen en ook de naam van Steven Defour wordt de laatste tijd regelmatig genoemd. De Luikenaars dreigen dus zonder middenveld te vallen. De Profliga bekijkt de mogelijkheid om de competitie later te laten beginnen en staat clubs die meer als twee spelers missen toe om hun wedstrijden uit te stellen.
 
Maar dan nog is het probleem niet van de baan voor clubs als Standard en Racing Genk (Logan Bailly en Faris Haroun). Bij Europees voetbal moeten de clubs al eind juli of begin augustus aan de bak. "Als we ons dit jaar plaatsen voor de kwalificatieronde van de Champions League stelt er zich een onoplosbaar probleem", aldus Pierre François, algemeen directeur van Standard in Het Nieuwsblad. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws