Het voetbalalfabet: De T van Thuram

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De T van Thuram
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het voetbalalfabet is bijna aan zijn einde toe. Maar voor het zover is moeten er eerst nog enkele roemrijke namen de revue passeren. Vandaag zitten we aan de T van Thuram.

In het voetbalalfabet dat we iedere donderdag hebben in samenwerking met het online magazine Man-oeuvre.be zijn we vandaag aan de T. Het stond in de sterren geschreven: Brazilië zou het WK 1998 in Frankrijk winnen. Onder leiding van nieuw superster Ronaldo zouden de Goddelijke Kanaries alles en iedereen platwalsen op weg naar het goud. Dat was buiten een talentvolle lichting Franse voetballers gerekend. Onder leiding van strateeg Zinedine Zidane veroverde gastland Frankrijk de wereldbeker. Een van de steunpilaren van die Franse ploeg was de beenharde verdediger Lilian Thuram.
 
Katholiek baasje
Lilian Thuram werd geboren op 1 januari 1972 in Point-à-Pitre, de grootste stad van het eiland Guadeloupe in de Caraïben. Alle inwoners van deze Franse overzeese kolonie werden ook Frans staatsburger bij de geboorte. Ruddy Lilian Thuram-Ulien, want dat is zijn volledige naam, deed niets liever dan voetballen met zijn vriendjes. Toch hield hij er nog een andere passie op na: hij wou priester worden. Als kind verhuisde hij naar het Franse vasteland en in 1991, op 19-jarige leeftijd, tekende hij een contract bij de Franse topklasser AS Monaco. Thuram werd al gauw de sterkhouder in de verdediging, rechts of centraal maakte hem niet veel uit.
 
Lokroep van het calcio
Thuram straalde steeds meer kracht en finesse uit en een transfer naar een grotere competitie drong zich op. Het was Parma dat zich in 1996 meldde voor de verdediger. Hij wekte de aandacht van de Italiaanse club na een goed EK 1996 met de Franse nationale ploeg. Meteen veroverde Thuram een basisstek bij Parma. Hij won er onder andere de UEFA Cup in 1998. Dat bleek een boerenjaar te zijn, want ook met de Franse nationale ploeg ging het steeds beter. Een succesvolle lichting, met onder andere Zidane, Henry, Desailly, Blanc, Deschamps, Lizarazu, Djorkaeff en Thuram, veroverde in eigen land de wereldbeker door topfavoriet Brazilië in de finale te verslaan met 3-1. In deze WK-campagne scoorde Thuram de twee enige internationale goals uit zijn carrière, tegen Kroatië. In 2000 won diezelfde Franse selectie ook het EK in België en Nederland. Ook daar was Lilian Thuram een betrouwbaar sluitstuk voor de Franse ploeg.
 
Tijd voor een topclub
In 2001 versierde Thuram zijn droomtransfer: op 29-jarige leeftijd verhuisde hij naar Juventus Turijn. Met die club won de verdediger, steeds meer uitgespeeld als centrale verdediger, verschillende scudetto’s. Het WK 2002 in Azië wordt een regelrechte afgang voor Frankrijk en ook op het EK in Portugal gooit de ploeg geen hoge ogen. Ook op clubniveau krijgt Thuram te maken met een klap, want Juventus is de spil in het Italiaanse omkoopschandaal. Het team degradeert en in 2006 tekent de 34-jarige verdediger een contract bij FC Barcelona. Daar fungeert hij als mentor voor jonge spelers, maar staat hij laag in de pikorde. Barça beschikt met Puyol, Milito en Marquez over jongere verdedigers. Toch blijft hij zich inzetten voor de club.
 
Eigen mening
Lilian Thuram is recordhouder voor het Franse nationale team met 136 caps. Dat verwondert niemand, want hij heeft een sterke persoonlijkheid. Thuram doorbreekt het stereotype van de voetballer als bekend raakt dat zijn favoriete hobby boeken lezen is. Na de rellen in 2005 in de Franse voorsteden schaarde Thuram zich achter de rebellerende jongeren. President Sarkozy had hen uitgemaakt voor uitschot en dat kon de verdediger niet tolereren. Ook in 2006 wakkerde Thuram de controverse aan, door 80 illegalen uit te nodigen voor de wedstrijd tussen Frankrijk en Italië.
 
Auteur: Kjell Debacker
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties