Roemenië: Groep des doods wordt fataal

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Roemenië: Groep des doods wordt fataal
Foto: © SC

Roemenië neemt het op Euro 2008 in de groep des doods op tegen Nederland, Frankrijk en Italië. Ondanks een sterk en hecht team oogt de toekomst voor de Roemenen niet rooskleurig.

The road to Euro 2008: beter dan Nederland
 
Roemenië verraste in de voorrondes vriend en vijand door Nederland achter zich te houden. Tegen onze noorderburen werd zelfs 4 op 6 gehaald. Mooie adelbrieven om mee naar Zwitserland en Oostenrijk af te reizen. Met 26 doelpunten in twaalf matchen kunnen de Roemenen ook een mooi doelpuntengemiddelde voorleggen en met slechts zeven tegentreffers staat ook de verdediging op punt. De verdedigers kunnen ook meer dan alleen een bal wegtrappen. Gabriel Tamas, Cosmin Contra en Dorin Goian zijn ook voor doel gevaarlijk. Een extra troef voor bondscoach Victor Piturca.
 
De bondscoach: Victor Piturca
 
Piturca is als bondscoach van Roemenië niet aan zijn proefstuk toe. Einde vorige eeuw leidde hij de Karpaten al naar het Europees kampioenschap in België en Nederland, maar in de aanloop naar het tornooi werd Piturca ontslagen. Sindsdien slaagden de Roemenen er niet meer in om zich nog te plaatsen voor een groot tornooi. Piturca kreeg een nieuwe kans en greep die met beide handen. In juni zal hij er wel bij zijn.
 
De sterspeler: Adrian Mutu
 
Adrian Mutu is een geslepen spits. De aanvaller van Fiorentina heeft niet alleen een neus voor goals, maar hij heeft ook een schitterend spelinzicht en beschikt over een gave traptechniek waar hij al menig vrije trap heeft gescoord. De voormalige aanvaller van Chelsea beschikt over nog een extra troef: hij kan zowel met rechts als links uitstekend overweg. In de kwalificatiewedstrijden vond hij in negen wedstrijden zes keer de weg naar de netten.
 
De joker: Ciprian Marica
 
Als de scoringsmachine van Adrian Mutu stokt, dan heeft Victor Piturca nog altijd Ciprian Marica achter de hand. De 22-jarige aanvaller van VfB Stuttgart, dat acht miljoen bovenhaalde om de Roemeen in te lijven, bouwt rustig aan zijn weg naar de top. Hij is een constante dreiging voor de verdedigers en stelt de ploeg voorop op eigen succes. Eén van de redenen waarom hij in zijn eerste jaar in de Bundesliga slechts tweer wist te scoren. Voor Roemenië is hij echter wel trefzeker met vijf goals in elf matchen.
 
Pronostiek
 
Roemenië wordt in groep C straks de dupe van de millimetersprint tussen Italië, Nederland en Frankrijk.  Het Balkanland eindigt dan ook laatste in de groep en moet na de groepsfase al het tornooi al verlaten.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties