Bolton telt Stoke uit in dertien minuten

Kevin Vanbuggenhout

Bolton had het vorig seizoen erg moeilijk en wou vandaag de nieuwe editie van de Premier League inzetten met een zege. Bolton kreeg zaterdagmiddag promovendus Stoke City op bezoek.

Stoke begon vol vertrouwen aan het avontuur in de Engelse eerste klasse. De verre inworpen van Delap zorgden in de beginfase voor heel wat onrust in de Bolton-defensie. De eerste kans uit de wedstrijd was eveneens voor Stoke City. Kitson kopte een voorzet van Whelan op het dak van het doel. Na tien minuten kwam Bolton beter in de wedstrijd en ging de thuisploeg zelf voluit zijn kans. Steinsson zette voor en Taylor kopte aan de tweede paal naast. Niet veel later kregen de Bolton Wanderers twee kansen in evenveel minuten tijd. Davies tikte de bal door naar Elmander, de Zweed schoot rakelings over. Vlak hierna was Elmander opnieuw dicht bij een doelpunt. Hij kwam net tekort om een voorzet van Taylor binnen te tikken. De wedstrijd was een halfuur ver toen Bolton stilaan de bovenhand begon te krijgen. Dat zou de score ook gaan weergeven. Een heerlijke volley van Steinsson viel prachtig over Sorensen in doel: 1-0 voor Bolton. De thuisploeg zette zich door en zou voor de rust nog tweemaal scoren. Kevin Davies hield twee Stoke-verdedigers af en werkte de bal met het hoofd slim in doel. In de blessuretijd kon de vrijstaande Elmander een vrije trap van O'Brien simpel binnenkoppen. Elmander scoorde dus meteen bij zijn debuut voor Bolton dat aan de rust al 3-0 voor stond.

In de tweede helft behield Bolton zonder al te veel problemen controle over de partij. Bolton speelde ook meer dan gewoonlijk over de grond. Na een uitstekende pass van Muamba kapte de bedrijvige Elmander naar binnen alvorens rakelings naast te schieten. Op de eerste tien minuten van de wedstrijd na acteerde de verdeding van Bolton ook zeer solide. Pas een kleine twintig minuten voor het einde kwam Stoke nog eens aanzetten. Een kopbal van Lawrence op vrije trap van Cort scheerde de lat. Een kwartier voor affluiten werd het bijna 4-0. Na mooi samenspel tusen Nolan en Elmander werd de inzet van laatstgenoemde van de lijn gehaald door Kitson. Kort daarop was er nog een laatste kans voor Bolton om alsnog die vierde treffer te scoren. Taylor schoot in de draai op doel, Sorensen ging snel tegen de grond en duwde de bal weg. Stoke City was de ploeg die het laatste doelpunt uit de wedstrijd zou netten. Diep in blessuretijd buffelde Fuller een voorzet van Dickinson in doel. Meer dan een eerredder was dat niet. Bolton Wanderers legde de basis voor de 3-1 overwinning reeds in de eerste helft. In dertien minuten tijd maakte Bolton drie doelpunten. Stoke City staat mogelijk voor een lang en moeilijk seizoen.