Interview Onbekende jonge Belg maakt opmars in Nederland

Steurbaut Kersten
| 4 reacties
Onbekende jonge Belg maakt opmars in Nederland

Onbekend maakt onbemind. Die gezegde gaat zeker op voor Bart Biemans, een 20-jarige Belgische centrale verdediger die momenteel zijn kans grijpt bij het Nederlandse Willem II. Een eerste kennismaking.

Een eerste vaststelling. Biemans heeft een opvallende Nederlandse tongval. De verdediger, die in de jeugd nog voor Lommel speelde, bivakkeert al zes jaar bij onze noorderburen. Na één jaartje bij FC Eindhoven is hij nu aan zijn vijfde seizoen toe bij Willem II.
 
Premier League
 
De 20-jarige Limburger maakte op 7 februari tegen AZ zijn debuut in het eerste elftal van de Tilburgers. En ondanks een 3-1-nederlaag tegen Moussa Dembele en co kreeg onze landgenoot een positief rapport van trainer Andries Jonker.
 
Ook tegen het Utrecht van Tom Caluwé maakte Biemans een goede beurt. Stevig in de duels en sterk in de lucht was de verdediger vrijdag één van de beteren bij Willem II. “Het ging best aardig”, vindt Biemans. “Op een aantal momenten ging het misschien nog iets te snel, maar dat is goed voor mijn ontwikkeling. En Dembele? Nee, ik denk niet dat die weet wie ik ben.”
 
Biemans’ idool is Jaap Stam en hij wil net als de boomlange Nederlander ooit in de Premier League spelen. Als supporter was hij al twee keer in Engeland. “Een schitterende sfeer, maar eerst wil ik een basisplaats bij Willem II veroveren”, blijft de Belg nuchter. “Er zijn nu twee-drie spelers geblesseerd op mijn positie. Als die terug komen, zal ik vechten om het de trainer moeilijk te maken.”
 
Gelijkenissen met Simons
 
In eigen land kijkt Biemans, die regelmatig deel uitmaakte van de nationale jeugdselecties, op naar Timmy Simons. En er zijn ook enkele opvallende gelijkenissen met de kapitein van de Rode Duivels. Beiden speelden ze voor Lommel en ook qua karakter tonen ze een kleine blauwdruk. Rustig naast het veld, sturend op de grasmat.
 
Biemans verduidelijkt: “Ik probeer een voortrekker te zijn en mee de organisatie op het veld te leiden. Roepen en er altijd voor gaan. Ik lig gelukkig goed in de groep. Bij het tweede team was ik ook al aanvoerder.”
 
Qua spelstijl zijn ze echter wel verschillend. Beiden zijn kopbalsterk, maar Biemans is iets harder in de duels terwijl Simons naar een soberdere oplossing zoekt en de opbouw beter verzorgt. “Hij heeft veel potentie, maar moet in de opbouw nog veel meer lef tonen”, klinkt het bij zijn trainer. Simons speelde op zijn twintig jaar echter nog in derde klasse bij KTH Diest. Biemans heeft nog tijd genoeg om in de voetsporen van zijn streekgenoot te treden.
 
Geweldig tegen AZ
 
“Tegen AZ was hij geweldig goed tegen grote namen als Dembele en El Hamdaoui. Vrijdag had hij het iets moeilijker, maar hij krijgt toch een dikke voldoende. Hij moet alleen nog leren dat je niet in iedere wedstrijd een gele kaart kan pakken.” (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties