D-day: wat staat er op het spel?

Anthony Van der Planken
| 6 reacties
D-day: wat staat er op het spel?
Foto: © SC

Vandaag is het zover: het slot van de spannendste competitie in jaren. Maar wat staat er allemaal op het spel? Welke scenario's zijn mogelijk? Wij zetten alles op een rijtje.

De titel

Hoeft het nog gezegd? Anderlecht en Standard staan met nog één speeldag te gaan zij aan zij op kop van het klassement. Paars-wit trekt vanavond naar Racing Genk, de Rouches naar AA Gent. Als beide teams hetzelfde resultaat boeken, volgen testwedstrijden. Maar de beslissing kan net zo goed vanavond al vallen. Als één team een beter resultaat behaalt dan het andere, is het zeker van de titel, de Champions League én de daaraan vasthangende vijftien miljoen euro.

De derde plaats

AA Gent en Club Brugge strijden nog om de derde plaats. Die is niet onbelangrijk, want het team dat derde eindigt moet pas een ronde later starten aan zijn Europa League - campagne en krijgt dus twee weken extra rust. 
AA Gent staat er het beste voor. De Buffalo's hebben drie punten voorsprong op Club en zijn mits een gelijkspel tegen Standard zeker van de derde plek. Zelfs bij verlies moet Club Brugge thuis nog winnen van Moeskroen. Als dat gebeurt, eindigen beide teams met een gelijk puntenaantal, maar is blauw-zwart zeker derde, aangezien het dan meer overwinningen heeft.

De vijfde plaats

Wie wordt the best of the rest? Sportief levert de vijfde plaats niets op, financieel wel. De vijfde krijgt immers een grotere hap uit het tv-budget. Momenteel staan Westerlo en Zulte Waregem samen vijfde met 52 punten. Westerlo speelt thuis tegen Kortrijk, Zulte Waregem tegen het gedegradeerde Bergen. De winnaar eindigt zeker vijfde. Als beide teams winnen, eindigen ze samen vijfde. Uiteraard worden er dan geen testmatchen gespeeld en wordt het geld eerlijk verdeeld.
Enkel bij puntenverlies van beide teams kan Racing Genk mits winst thuis tegen Anderlecht nog aanspraak maken op de derde plek.

De veertiende plaats

Ook onderin is het nog behoorlijk spannend. KV Kortrijk en Dender strijden om de veertiende plaats en het daaraan vasthangende behoud. De vijftiende moet immers nog een eindronde afwerken. Dender staat er het beste voor. De Oost-Vlamingen staan op punten gelijk met Kortrijk, maar wisten wel een keertje meer te winnen. Als Dender thuis Charleroi klopt, is het zeker van het behoud. Kortrijk moet dus hopen op Denders puntenverlies en zelf beter doen op het veld van Westerlo.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties