AIK neemt leiderspositie over

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan werden gisteren nog vier wedstrijden gespeeld van de negentiende speeldag.

GAIS kreeg die andere degradatiekandidaat, Örgryte op bezoek. Beide ploegen speelden nerveus en zo bleef de eerste helft zonder doelpunten. Kort na de pauze kreeg Pär Ericsson de bal te pakken. Hij zette koers richting doel en stuurde de bal in de rechterhoek. Met deze overwinning staat GAIS nu op de derde laatste plaats met zestien punten, acht meer dan rode lantaarn Örgryte.

Malmö kreeg BK Häcken op bezoek. Häcken is aan een verrassend sterk seizoen bezig en heeft het verschillende ploegen al moeilijk gemaakt. Zo verging het ook Malmö FF. De thuisploeg domineerde in het begin van de wedstrijd maar slaagde er niet in om echte kansen af te dwingen. Häcken liet Malmö komen en ging volop voor de counter. In de zeventiende minuut kon Tom Söderberg scoren en zo Häcken op voorsprong brengen. Iets na het half uur kon Ricardinho de gelijkmaker binnenwerken. Na de rust echter wist Paulinho de tweede goal voor Häcken in doel te krijgen. Bij Malmö kreeg Edward Ofere nog een goede kans op de gelijkmaker. In de slotfase verloor Gabriel de trappers waarbij hij een serieuze tackle uitvoerde op Mathias Ragénie wat hem een terechte rode kaart opleverde.

In de partij tussen Örebro en Djurgården was het de bezoekende ploeg uit Stockholm die met de druk moest omgaan. Djurgården verkeert immers nog steeds in degradatiegevaar. De wedstrijd begon meteen goed voor de thuisploeg. Kim Olsen wist de bal voorbij de passieve verdediging van Djurgården te krijgen maar werd dan door Toni Kuivasto neergehaald. Dat leverde de thuisploeg een strafschop op die door Fredrick Nordback in doel werd geschoten. De bezoekers bleven zwoegen om beter in de wedstrijd te komen en had ook het meest balbezit in de eerste helft. Toch slaagden de spelers van Djurgården er niet in om de bal voorbij doelman John Alvbåge te krijgen.

Na de rust was het Örebro dat het meest in balbezit was. Met nog negen minuten te spelen kreeg Jan Tauer een geweldige kans op de gelijkmaker maar Alvbåge wist zijn netten schoon te houden. Twee minuten later viel het doek over de wedstrijd toen Per Johansson de bal in het doel van Djurgården schoot.

Een van de titelkandidaten, AIK ging op bezoek bij Halmstad. AIK heeft zich een stevige uitrepuatie opgebouwd en demonstreerde dat gisteren ook weer. In de tiende minuut kon Michael Rosén de score openen voor Halmstad. Het antwoord van de bezoekers liet niet lang op zich wachten want Ivan Obolo kon snel daarna de gelijkmaker binnenwerken. Kenny Pavey zette iets na het half uur de eindscore al op het bord, AIK won met 1-2. Na de rust daalde er een stortvloed neer over Örjans Vall wat de scheidsrechter ertoe noopte om de partij een kwartier lang stil te leggen. Nadien kon het spel hervat worden maar geen van beide ploegen slaagden er nog in om te scoren. AIK werd wel gedwongen tot enkele serieuze duels wat Halmstad dan weer verschillende vrije trappen opleverde. In een van deze duels ging Jorge Ortiz iets te driest te werk en werd vervroegd naar de douches gestuurd. Met deze overwinning gaat AIK nu aan de leiding in de Allsvenskan met 37 punten, een meer dan IFK Göteborg.