Standard naar de stad van Mozart

Trovato Ben
| 10 reacties
Standard naar de stad van Mozart
Foto: © SC

Standard treft in de 1/16 finales van de Europa League het Oostenrijkse FC Salzburg. De Belgische kampioen loot een onbekende maar moeilijke tegenstander.

Standard was geen reekshoofd en kon dus tegen toppers zoals Juventus en Wolfsburg worden geloot. De landskampioen zal zich gelukkig prijzen dat het uiteindelijk FC Salzburg werd, al zijn de Oostenrijkers niet te onderschatten. Het was de enige club die in de groepsfase het maximum van de punten haalde.

Met het Oostenrijkse Salzburg treft Standard een speciale club. De volledige naam van de club luidt immers: FC Red Bull Salzburg. De club uit de stad van Mozart werd in 2005 hernoemd naar zijn sponsor, maar daar bleef het niet bij. Ook de clubkleuren (het traditionele paars-wit werd vervangen door rood-wit) en het embleem werden veranderd.

Veel fans namen het niet dat alle banden met het verleden werden doorgeknipt, en verlieten de club. Ze startten een nieuwe ploeg, SV Austria Salzburg, in de regionale divisie, die de traditie van het 'oude' Salzburg moet voortzetten.

Rijke trainersgeschiedenis

Maar met het geld van sponsor Red Bull dienden zich ook nieuwe mogelijkheden aan. In 2006 strikte de club Giovanni Trapattoni en Lothar Matthäus als hoofdtrainers. Na hun vertrek werd Co Adriaanse aangesteld, die ondanks het behalen van de landstitel zijn contract niet verlengde. Hij werd opgevolgd door landgenoot Huub Stevens, die momenteel nog steeds trainer is.

Sluipschutter

Standard moet wel opletten voor Marc Janko. De Spits van Salzburg is een echte goalgetter. De boomlange Oostenrijker scoorde vorig seizoen 39 competitiedoelpunten. Dat leverde hem de derde plaats op in de Europese topschutterslijst. Voor de Rouches wordt het ook een weerzien met ex-speler Rabiu Afolabi. (AN)

FICHE

Clubkleuren: rood en wit

Bijnaam: Die Bullen (alweer een verwijzing naar de sponsor)
Stadion: Wals-Siezenheim (31.895)

Trainer: Huub Stevens
Sterspelers: Marc Janko, Simon Cziommer
Nationale titels: 5 (1994, 1995 en 1997 als Austria Salzburg, 2007 en 2009 als Red Bull Salzburg)
Nationale bekers: -
Europese titels: -
Europees parcours 2009: 1e in groep G met 18 op 18
Belgische geschiedenis:
1993-1994: vs. Antwerp (1-0 en 1-0), 1997-1998: vs. Anderlecht (4-3 en 2-4), 2000-2001: vs. Standard (1-3 en 1-1)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties