Wist je dat HSV als enige Duitse club nooit zakte?

Philippe Crols
| 0 reacties
HSV als enige Duitse club nooit zakte?

De Duitse Bundesliga is momenteel aan zijn 47ste editie toe. Wist je dat in al die jaren alleen Hamburger SV erin slaagde om zich keer op keer te handhaven in de Bundesliga?

De Bundesliga zoals we die nu kennen, werd voor het eerst gespeeld tijdens het seizoen 1963-1964. Vanaf dat seizoen werd er een competitie gespeeld over heel West-Duitsland. In 1991-1992 traden de Oost-Duitse clubs ook toe tot de Bundesliga. Voor de invoering van de Bundesliga bestond het voetbal in Duitsland uit verschillende regionale competities. Onder leiding van toenmalige bondsvoorzitter Hermann Gösmann werd er op 28 juli 1962 in Dortmund besloten dat er uit elke regionale competitie teams naar de Bundesliga zouden doorstromen. Hieronder ziet u welke clubs uit welke regio doorstroomden naar de Bundesliga.

Oberliga Nord: Eintracht Braunschweig, Werder Bremen en Hamburger SV.

Oberliga West: Dortmund, Köln, Meidericher (Duisburg), Preussen Münster en Schalke.

Oberliga Südwest: Kaiserslautern en Saarbrücken.

Oberliga Süd: Frankfurt, Karlsruhe, Nürnberg, München 1860 en Stuttgart.

Oberliga Berlin: Hertha BSC

Köln eerste kampioen

FC Köln werd de eerste kampioen in de Bundesliga. Het was de eerste van in totaal twee titels voor de Geitenbokken. Bayern München pakte in totaal al twintig landskronen en krijgt dan ook de bijnaam Rekordmeister. Borussia Mönchengladbach heeft vijf titels in de kast staan, Bremen vier. Dortmund, Stuttgart en Hamburger SV werden driemaal kampioen. HSV is, zoals in de inleiding vermeld, de enige club die in alle 47 seizoenen Bundesliga actief was.

Beelden uit 1983, de laatste landstitel van Hamburger SV.

Bayern München mocht aanvankelijk niet meespelen in de Bundesliga omdat de Duitse voetbalbond geen twee clubs uit dezelfde stad wilde toelaten. Omdat München 1860 kampioen was geworden in de Süd-reeks kreeg het voorrang op Bayern. Bayern miste in totaal twee edities van de Bundesliga en staat derde in dit klassement, samen met Stuttgart. Dortmund sluit de top vijf met 43 Bundesligaseizoenen op de teller. Werder Bremen miste amper een seizoen, nadat het eind jaren ’70 degradeerde. Van de huidige Bundesligaclubs is Hoffenheim diegene met het minste seizoenen in de Bundesliga op de teller. Hoffenheim is pas aan zijn tweede seizoen op het hoogste niveau bezig.

Körbel speelde meeste matchen

Hamburger SV speelde het meest aantal seizoenen op het hoogste niveau als club. Als speler heeft Karl-Heinz Körbel de meeste wedstrijden op zijn teller staan. De speler die van 1972 tot 1991 voor Eintracht Frankfurt uitkwam, speelde in totaal 602 wedstrijden op het hoogste niveau. Het hoeft geen verrassing te zijn dat Gerd Müller de meeste goals maakte in de Bundesliga. De legendarische aanvaller, die naam en faam verwierf bij Bayern, scoorde 365 doelpunten in 427 wedstrijden.

Mehmet Scholl en Oliver Kahn zijn dan weer de succesvolste spelers uit de Bundesligahistorie. Beide Bayernmonumenten wonnen in hun carrière 8 landstitels.

Morgen een 'Wist je dat?' met Engelse tradities als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties