31 matchen in 31 dagen: De vreemde oprichting van NK Maribor

Jelle Vereecke
| 1 reacties
31 matchen in 31 dagen: De vreemde oprichting van NK Maribor
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Is er een overaanbod aan voetbal tegenwoordig? Als je het aan Thomas Rensen vraagt zeker niet. De 29- jarige Nederlander uit Hilversum is aan een huzarenstukje begonnen: 31 wedstrijden in 31 dagen. En dat in achttien verschillende landen. U leest hier dagelijks zijn avonturen.

NK Maribor is de meest succesvolle club van Slovenië. Ze zijn op koers om weer landskampioen te worden en ik bezoek de halve finale van de beker, die ze winnen van NK Koper. De 1-0 is genoeg na de 1-1 in de eerste wedstrijd. Ik word ontvangen door mensen van de club en daar wordt me een mooi verhaal over de oprichting van Maribor verteld.

‘Typisch Balkan’, krijg ik van tevoren al te horen. NK Maribor bestaat dit jaar vijftig jaar. Dat is voor een voetbalclub die niet gefuseerd is, vrij jong. Dat heeft een reden.

“Vroeger waren er al diverse clubs in Maribor. Opgericht voor de Eerste Wereldoorlog, meestal door Duitsers, die hier woonden. Na de Tweede Wereldoorlog vertrokken de Duitsers, maar de clubs bleven bestaan. In 1959 moest de grootste club uit Maribor een belangrijke wedstrijd spelen, in Slovenië tegen een club uit een ander deel van Joegoslavië. Het was dan nog de tijd van het communisme, uiteraard.  Een speler van de tegenpartij werd ziek daags voor de wedstrijd en zei dat hij vergiftigd werd. Meer spelers raakten ziek en de wedstrijd werd afgelast. Had iemand van Maribor echt gif in het eten van de tegenstander gedaan?

De bond wachtte het onderzoek niet af. De voetbalclub Maribor werd uit de competitie gehaald en mocht geen wedstrijden meer spelen, tot nader order. Dit werd besloten zonder af te gaan op feiten. Vele jaren later blijkt uit onderzoek dat er wel plannen waren om de tegenstander te vergiftigen, maar dat het nooit gebeurd is. Het gif is weggespoeld door de wc. De tegenstanders waren ziek geworden van het eten van het hotel, waar jij nu verblijft”, wordt me verteld.

“Maar de leegte van een voetballoos Maribor moest opgevuld worden. En dus werd er simpelweg een nieuwe club opgericht, eentje die niet geschorst was. Dat was NK Maribor. We hebben niet het verleden van die club overgenomen maar zijn echt opnieuw begonnen. Ondertussen hebben we de meeste titels in Slovenië en hebben we zelfs al de groepsfase van de Champions League bereikt. Dit jaar wonnen we met 3-2 thuis van Palermo. Nog nooit had een Sloveens team gewonnen van een club uit de Serie A. En we hadden ze niet eens vergiftigd!”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties