Man City: een kampioenenploeg koop je (niet)?

Kevin Pieters
| 21 reacties
Man City: een kampioenenploeg koop je (niet)?

Op 13 augustus start de Engelse Premier League. Voetbalkrant werpt de volgende dagen een blik op de teams in de Engelse hoogste divisie. Transfernieuws, verwachtingen en algemene weetjes zullen de revue passeren. Vandaag nemen we Manchester City onder de loep.

Korte voorstelling

Manchester City, of kortweg City, is opgericht in 1880 en speelt zijn thuiswedstrijden in het Etihad Stadium met een capaciteit van bijna 48.000 toeschouwers.  De club kende zijn gloriejaren eind jaren 60, begin jaren 70.  Hun laatste landstitel dateert van 1968. In 1997 kende de club haar absolute dieptepunt met de degradatie naar de Engelse derde klasse.  In 2008 kwam de club in handen van de Abu Dabhi United Group en was de eerste miljoenentransfer een feit (Robinho voor 32.5 miljoen Britse Pond).  Vorig seizoen kenden The Citizens een sterk seizoen onder leiding van Roberto Mancini.  Ze eindigde op een 3de plek in de competitie en wonnen de FA-Cup, goed voor een toegangsticket tot de Champions League 2011-2012.

Spelers

Vincent Kompany dient niet echt mee voorgesteld te worden.  De Belgische international werd vorig seizoen uitgeroepen tot Player of the Year door de supportersfederatie van City.  Hij ging David Silva en Carlos Tevez vooraf.  Tevez kroonde zich, samen met Berbatov, tot topschutter van de Premier League met 20 doelpunten in de reguliere competitie.  Of de Argentijn nog lang te zien zal zijn bij de Citizens is niet duidelijk.  Tevez zou graag terugkeren naar Argentinië.  De Spanjaard Silva kende een sterk eerste seizoen met 9 assists en 4 doelpunten.  Ook het vermelden waard is Deryck Boyata, de Belgische verdediger. Hij startte vorig seizoen in 6 Premier League wedstrijden en wordt beschouwd als een jong talent.  Verder heeft Manchester City een luxeprobleem in de aanvalslinie met spelers als Tevez, Emmanuel Adebayor, Edin DzekoMario Balotelli en Craig Bellamy.  Maar naast Tevez lijkt ook Adebayor (vorig seizoen op uitleenbasis naar Real Madrid) City graag te willen verlaten en kennen de meeste voetbalfans Balotelli van zijn grillig gedrag.

Transfers

Om het luxeprobleem van de aanvallers nog wat verf bij te zetten werd deze zomer een recordbedrag voor Sergio Agüero neergeteld (45 miljoen euro).  Voor het verdedigend compartiment krijgt Kompany gezelschap van de Fransman Gael Clichy en Van Partizan wordt de 20-jarige Montenegrijn Stefan Savic aangetrokken.

Bekendste vetrekkers bij City zijn Patrick Vieira, Shay Given (Aston Villa) en Jerome Boateng.  Boateng maakte de overstap naar Bayern München voor 14 miljoen euro.   De Braziliaanse aanvaller keert transfervrij terug naar zijn thuisland.

Verwachtingen

Machester City en de miljoenentransfers.  Dit vraagt om resultaten.  De honger naar een prijs is groot en de druk op trainer Mancini enorm.  Het binnenhalen van de FA-cup vorig seizoen werd gevierd alsof City de landstitel binnenhaalde.  “Een kampioenenploeg koop je niet”, is een vaak gehoorde stelling onder voetbalkenners.  Manchester City doet in elk geval haar best om het tegendeel te bewijzen.  Een systeem van rotatie en een grote kern kunnen echter voor onvrede binnen de groep zorgen. Aan Mancini de immense taak om de hoofden koel te houden en de teugels sterk in handen te hebben.  Dat City een gooi zal doen naar het kampioenschap lijkt een evidentie.  Ook in de Champions League zullen de Citizens zich in de kijker willen spelen.  Benieuwd hoe lang Mancin en zijn spelersi nog met de druk zullen kunnen omgaan.  De eerste prijs van het nieuwe seizoen zagen Kompany en zijn ploegmaats naar de buren gaan: 3-2 verlies voor het Community Shield tegen Manchester United.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties