Basel in halve finale van Europa League na strafschoppen

Conrad Grayson
| 1 reacties

FC Basel schakelde Tottenham Hotspur uit na strafschoppen. Op basis van de heen- en terugwedstrijd waren de Zwitsers de verdiende winnaars en trekken ze naar de halve finale van de Europa League.

De wedstrijd begon langzaam en traag voor Basel. De Zwitsers speelden voortdurend met negen spelers achter de bal. De opbouw was in de beginfase vermoeiend en ze zochten voortdurend de lange bal.

Als een donderslag bij heldere hemel kwam in de 23ste minuut het eerste doelpunt van de wedstrijd voor Tottenham. Basel-verdediger Dragovic miste de bal met zijn tackle en liet Dempsey vrij op doel trappen, 0-1 voor de bezoekers.

In de 27ste minuut beging Dembele op het middenveld een individuele fout. De spelers van Basel gingen met de bal aan de haal en Salah schoot mooi van ver binnen, 1-1.

Over het algemeen was Basel in de eerste helft iets scherper dan de Spurs. Het spel ging goed op en neer, maar de beste kansen waren voor de Zwitsers.

Vlak na de rust kwam Basel op voorsprong. De bal werd na een hoekschop verlengd via het hoofd van een Basel-speler. Tottenham-doelman Friedel kon niet klemvast pakken, waardoor het stuk leer voor de voeten van Dragovic belandde. De oostenrijker hoefde de bal alleen nog maar binnen te trappen en dat deed hij ook, 1-2.

Vijf minuten later was diezelfde Dragovic weer gevaarlijk, maar hij kopte de bal net naast.

Tottenham bleef doorgaans problemen hebben met de balcirculatie, terwijl de thuisploeg voortdurend liet zien waarom ze in de kwartfinale van de Europa League staan.

Dat belette Dempsey er in de 82ste minuut niet van om de gelijkmaker op het scorebord te zetten, 2-2.

Jan Vertonghen pakte in de laatste minuut nog een rode kaart. De Rode Duivel moest aan de noodrem gaan hangen, toen een speler van Basel alleen op weg was naar doel. Tottenham startte dus de verlengingen met tien spelers.

In de verlengingen gebeurde er niet veel. Er waren amper kansen en Tottenham was nergens te bespeuren. Basel probeerde een barst te vinden in de Engelse verdediging, maar het bleef bij schuchtere pogingen.

Invaller Frei kreeg na 20 minuten in de verlengingen de beste kans, maar de bal kon nog net via de voet van een Tottenham-verdediger ontzet worden. Ook Diaz was vijf minuten later nog gevaarlijk, maar het mocht niet zijn voor de Zwitsers.

Niemand scoorde in de verlengingen en daarmee werden het strafschoppen.

Huddlestone miste de eerste strafschop voor Tottenham. Ook Adebayor besloot hoog over. Basel trapte elke strafschop binnen en wist zich zo te plaatsen voor de halve finale van de Europa League.