De momenten van Sander De Graeve: De ommekeer van AA Gent

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 7 reacties
De momenten van Sander De Graeve: De ommekeer van AA Gent
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na alweer een lang seizoen in eerste nationale is de kampioen bekend. Anderlecht schoot dit jaar de hoofdvogel af. Onze redacteurs kiezen deze week hun momenten van het seizoen. Vandaag is het de beurt aan Sander De Graeve.

Moment 1: De ommekeer van AA Gent

Uit een seizoen de meest opmerkelijke, pakkende en interessante momenten halen is niet makkelijk. Vaak zijn de zaken die spelen in het voetbal groter dan enkele momenten; Daarom koos ik ervoor om niet één moment, maar het hele seizoen van AA Gent te belichten als eerste moment van het seizoen. Voor de winterstop was het echt kommer en kwel bij AA Gent. De resultaten waren barslecht en allerlei verhalen over onrust in de kleedkamer staken de kop op.

Het kookpunt bleek de reactie van Ilombe Mboyo jegens de eigen supporters in de smadelijke thuisnederlaag tegen Waasland-Beveren. Er was een volledig seizoen van topprestaties nodig om die ene reactie uit te wissen in de hoofden van de Gentse supporter. Even later kwam ook het kopstootincident tussen diezelfde Mboyo en doelman Frank Boeckx naar buiten.

De ommekeer na Nieuwjaar was opmerkelijk. Met Victor Fernandez haalde AA Gent een trainer binnen die alle neuzen opnieuw in dezelfde richting kreeg. Velen schrijven het succes van Gent toe aan de goede transfers in de winterstop, maar ook de inbreng van de trainer mag niet onderschat worden. De resultaten waren opnieuw goed en de onrusten binnen de kleedkamer ebden weg of bleven binnenskamers zoals wel vaker wanneer het goed gaat. Dankzij die ommekeer strijdt AA Gent deze week tegen Standard voor Europees voetbal in het nagelnieuwe Arteveldestadion volgend seizoen.

Moment 2: De wereldgoal van Hazard

 

Toen Thorgan Hazard bij Zulte Waregem aankwam dit jaar kenden we zijn kwaliteiten in België niet echt. Enkelingen herinnerden zich een reportage op Sporza waarin broer Eden zei dat zijn broer meer talent had dan hijzelf. De vergeetput van de Franse tweede klasse zorgde er echter voor dat weinig beelden van de vaardige middenvelder over de landsgrenzen kwamen.

Dit seizoen brak hij volledig door bij Zulte Waregem. Hoe verder het seizoen vorderde, hoe beter Hazard begon te presteren bij de ploeg die tot ieders verbazing tot op de allerlaatste dag voor het kampioenschap speelde. Waar Hazard bij de 0-3 thuisnederlaag tegen Lokeren nog mee verzoop met de rest van Zulte Waregem, was het een heel ander verhaal op Daknam.

In de 39e minuut breekt Thorgan Hazard een gesloten match helemaal open. De bal komt na goed storen van Delaplace tot bij de jonge middenvelder. Hij tikt de bal nog driemaal vooruit en besluit dan aan te leggen. De rest is geschiedenis. Lazic kan enkel kijken naar de bal die genadeloos tegen zijn netten zoeft. De werkkracht van Delaplace en de vaardigheid van Hazard, het is een groot deel van het succes van Zulte Waregem dit seizoen in één moment vervat.

Moment 3: Het Brugse publiek heeft respect voor de tegenstander

Club Brugge gaat er steeds prat op dat het de beste supporters van het land telt, dit seizoen hadden ze misschien wel gelijk. Zelden zagen we in de hoogste klasse een publiek dat niet enkel de eigen acties bejubelde, maar ook die van de tegenstander kon appreciëren.

Zo applaudisseerden de Club-fans ook wanneer Mbaye Leye zijn wonderlijke hattrick afrondde met een heerlijke krul voorbij Kujovic. Hét mooiste moment was echter het eresaluut voor Barry Boubacar Copa in de play-off I wedstrijd tegen Lokeren.

De doelman van Lokeren was net bij een redding met zijn hoofd tegen een doelpaal geknald en werd bewusteloos afgevoerd. De Brugse fans staken de doelman, hoewel hij het niet kon horen, een gemeend hart onder de riem. Zijn naam weerklonk op alle banken. Voetbal kan dus ook op die manier mooi zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties