Interview "Supporters gaan 20% aandelen Zulte Waregem overnemen"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 74 reacties
"Supporters gaan 20% aandelen Zulte Waregem overnemen"
Foto: © SC

De supporters van Zulte Waregem gaan trachten voldoende geld in te zamelen om 20% van de aandelen over te nemen. Zo willen ze absoluut vermijden dat de club zou verhuizen. Die 20% zou in handen komen van een supporters trust. Er zou ook voldoende kapitaal zijn voor een stadion.

Sander De Graeve in Waregem

De supportersraad van Zulte Waregem riep vanavond pers en fans bijeen om hun standpunten duidelijk te maken na de gebeurtenissen rond Patrick Decuyper van vorige week. Geert Titeca nam namens de supporters het woord en kwam niet alleen met een statement, maar ook met een duidelijk plan. De supporters gaan participeren en dus aandeelhouder worden van Zulte Waregem.

"We willen de garantie krijgen dat onze club in Waregem blijft", aldus Titeca. "We hebben nu gemerkt dat business en sport niet altijd een goede tandem vormt. We waren uiteraard kwaad, maar hebben besloten geen acties te voeren en kalm te blijven. Dat bleek de goede keuze. We hebben de afgelopen dagen gepraat met het stadsbestuur, Willy Naessens én Patrick Decuyper. Patrick wou hier vanavond aanwezig zijn, maar dat aanbod hebben we uit veiligheidsoverwegingen afgeslagen."

Supportersparticipatie

"We namen ook contact op met Supporters Direct. Dat is een organisatie die supportersgroeperingen helpt om inspraak te verkrijgen in hun club. Mijn contactpersoon Ivo Belet had me vorige week al de nodige steun toegezegd. Ook Mark Uytterhoeven gaat ons helpen."

Wat de supportersraad van Zulte Waregem precies wil doen is participeren in de club. Dat plan stelde het ook voor aan Patrick Decuyper. Het voorstel omvat enkele pijlers.

1. Er wordt een Supporters Trust opgericht dat minstens 20% van de aandelen zal aankopen.
2. Dat Supporters Trust zal iemand afvaardigen in de raad van bestuur van de club.
3. Davy De fauw blijft na zijn actieve loopbaan actief bij de club.
4. Het Europese voetbal wordt bij voorkeur in Gent gespeeld.
5. De club verbindt zich tot de regio Zuid-West-Vlaanderen.

"Geld inzamelen met Mark Uytterhoeven"

De supporters gaan via een actie proberen om genoeg geld in te zamelen om die 20% aan te kopen. "De mensen van KV Mechelen gaan ons daar samen met Mark Uytterhoeven bij helpen. Zo'n actie zet je niet van vandaag op morgen op poten. Daarom hebben enkele investeerders, waaronder sponsors van de club, beslist om ons het bedrag voor te schieten. Hoeveel er moet opgehaald worden? Laat ik zeggen dat je met het geld KV Oostende kan kopen."

Door opties op aandelen van alle andere aandeelhouders kon Decuyper echter in 2016/2017 de volledige club in handen krijgen. Nu zal het Supporters Trust 20% in handen hebben en Decuyper mogelijk 80%. "Toen we het hem voorstelden, schrok hij. Hij stelde echter al snel enkele voorwaarden en hij staat ook open voor het voorstel, hij was er alleszins mee bezig."

"Supporters zullen beslissingen kunnen tegenhouden"

Ook al zal het Supporters Trust maar 20% in handen hebben, toch zal het bepaalde beslissingen kunnen tegenhouden. "We gaan enkele dingen vastleggen in de statuten. Zo zal voor een fusie of een verhuis 100% van de stemmen nodig zijn." 

Verder blijkt er ook geld aanwezig voor een stadion. "Als de stad de gronden vrijgeeft zodat de club bouwheer kan worden is dat mogelijk. We hebben die piste ook met Willy Naessens onderzocht. Dan hebben we geld van Vlaanderen, de stad Waregem zal borg staan bij de lening, de club betaald een deel en de rest moeten we zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat we dat geld ook gaan vinden. Volgens mij zal de eerste club die in Zuid-West-Vlaanderen een stadion bouwt, zeker blijven bestaan."

"Europees voetbal in Arteveldestadion nog steeds mogelijk"

De supporters van Zulte Waregem hopen nog steeds dat ze Europees kunnen spelen in het Arteveldestadion. "Vooraf waren er drie bezwaren. Ten eerste ging Gent misschien nog zelf Europees halen, dat is van de baan. De thuismatch mocht ook niet op hetzelfde moment plaatsvinden als de Gentse Feesten, dat zag de politie niet zitten. Tot slot wou Termont de politiekosten niet verhalen op de Gentse belastingbetaler. Daarin heb ik signalen ontvangen dat de stad Waregem en Zulte de politiekosten eventueel zou willen dekken."

De supporters vragen ook dat de stad Waregem zijn verantwoordelijkheid neemt. "We willen dat de 500.000 die vrijgemaakt werd voor de aanpassing van het stadion voor Europees voetbal nog steeds beschikbaar blijft voor het oefenclomplex en dat er werk gemaakt wordt van het stadiondossier."

De supporters van Zulte Waregem hebben dus een uitgebreid plan over de toekomst van de club. De bittere realiteit blijft echter dat het voor de fans bang afwachten wordt tot 1 juni. Tot dan kan Decuyper nog steeds het stamnummer verkopen en een Antwerpse ploeg uit de grond toveren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties