Leekens: "Wilmots maakt alle juiste keuzes"

Leekens: "Wilmots maakt alle juiste keuzes"
Foto: © SC

Georges Leekens bewierrookt Marc Wilmots om wat hij neerzet bij de Rode Duivels. De ex-bondscoach doet ook niet mee aan de voorzichtigheid: "We zijn geplaatst, daar moeten we niet onnozel over doen", aldus Leekens.

Na alle commotie van gisteren rond het zinnetje op zijn website wou Leekens duidelijk maken dat Wilmots alle krediet verdient. En dus is er geen reden om Marc Wilmots zijn contractverlenging niet te geven. "Je moet ook verder kijken dan je neus lang is. Het EK 2016 is ook een doel en met een coach die succes heeft, moet je niet te lang twijfelen. Ik ken Marc genoeg om te weten dat hij daar niet over zal praten tot na de match tegen Wales, maar ik weet ook dat hij het werk graag doet. Hij is ook nooit echt een assistent geweest. Hij was 'mijn trainer'. Ik zie geen reden om hem die contractverlenging niet te geven voor het WK."

"Zie geen reden om Wilmots geen contractverlenging te geven voor het WK"

En dat België naar dat WK gaat, is voor Leekens een uitgemaakte zak. "Het is redelijk afgemaakt al hé. In Kroatië gaat deze ploeg spelen om te winnen. Je moet niet vergeten dat deze generatie ook de andere kant van de medaille gezien heeft door niet naar het EK te gaan. Want dat was eigenlijk ook een doelstelling. Men sprak al over een 'verloren generatie'. Maar deze groep is volwassen geworden. Toen ik zei dat we zeker in de top 20 van de FIFA-ranking gingen geraken, werd ik weggelachen. Maar ik zag het potentieel en ik zei het voor we zo hoog stonden hé."

Het buikgevoel van Wilmots

En Leekens verdedigt zijn uitspraken over dat hij de architect is van dit België. En ergens kunnen we hem wel volgen. "Bijna alle spelers die er nu bij zijn, heb ik opgeroepen. Iedereen lachte toen ik Benteke er bij haalde, maar kijk nu... De flanken stonden er ook al bij mij: Alderweireld en Vertonghen. Maar alle verdienste aan Wilmots ook. Hij weet de juiste tonen te bespelen. Met Mirallas en Defour bewees hij dat hij dat buikgevoel heeft en het ook wil volgen. Hij maakt al de juiste keuzes."

"En we mogen ook het belang van Johan Walem onderstrepen. Hij legt een rechte lijn op aan die jongeren: discipline en respect moet er zijn. De huidige generatie Rode Duivels kan zich ook niks permiteren, want ze weten dat er jongens uit de groep van Walem staan te duwen. En dat zie je ook: we pakken minder stomme tegendoelpunten. Het is dan ook onzin dat er twijfels waren bij de tactische kwaliteiten van Marc. Hij speelt een 4-3-3 zoals ik, maar heeft met Lukaku én Benteke ook een plan B klaar. Daarbij, we gaan naar het WK. Die voorzichtigheid is voor niets nodig. Als je denkt dat je platte band gaat krijgen, zal je er ook één hebben."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties