Belgen in het buitenland: Barclays Premier League

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 6 reacties
Belgen in het buitenland: Barclays Premier League
Foto: Photonews

De meeste Europese competities lopen op hun laatste benen, en de heren voetballers kunnen aan vakantie of het WK denken. Onze redactie maakt het rapport op van de Belgen in het buitenland. Hoe deden onze landgenoten het in de Barclays Premier League?

En België is thuis in de Premier League. Dit seizoen traden maar liefst dertien landgenoten aan in de Engelse competitie. Voetbalkrant.com koos er dan ook voor om de heerschappen niet apart te bespreken, maar op te delen in vijf categorieën. En het moet gezegd: de jongens deden het dit seizoen allesbehalve slecht.

Grote onderscheiding, inclusief twee titels

En we beginnen natuurlijk met de vermelding voor Vincent Kompany. De aanvoerder van de Rode Duivels pakte zijn tweede titel in drie seizoenen met Manchester City. Vince kreeg bij aanvang van de competitie dan wel kritiek te verwerken, maar toonde zich uiteindelijk toch een meester in de verdediging van the Noisy Neighbours.

Simon Mignolet strandde met Liverpool FC dan wel op de tweede plaats, maar kan uiteindelijk ook een goed rapport voorleggen. Het voormalige sluitstuk van STVV keepte een constant seizoen en pakte met de regelmaat van de klok punten voor the Reds. Enkel na de wedstrijd bij Norwich City kreeg hij - onterecht in onze ogen - kritiek te verwerken.

Omtrent de rol van Eden Hazard kunnen we simpelweg kort zijn. De flankaanvaller was dé draaischijf van Chelsea FC en werd door de Britse fans in het favorietenelftal gedropt. Wie zijn wij dan ook Hazard te kort te schieten? En dat geldt eigenlijk ook voor Romelu Lukaku. Het voormalige jeugdproduct van RSC Anderlecht werd aan de kant geschoven door José Mourinho, maar schoot Everton met veertien rozen naar de Europa League.

En dan volgt er nog een extraatje. Ritchie De Laet speelt dan wel niet in de topklasse, maar pakte met Leicester City de titel in the Championship. De verdediger is een vaste waarde bij de blauwhemden en mag zichzelf volgend seizoen bewijzen in de Premier League.

Onderscheiding

Maar ook Adnan Januzaj kan terugblikken op een uitstekende voetbaljaargang. De middenvelder had enkele maanden geleden wellicht niet verwacht aan dit aantal speelminuten te komen. De Belg met Kosovaarse roots heeft alvast een schitterende carrière voor zich liggen en zal volgend seizoen in deze lijst wellicht een trapje hoger staan.

Jan Vertonghen en Christian Benteke horen ook in deze categorie thuis. Beide spelers begonnen ijzersterk aan het seizoen, maar lagen vervolgens vooral in de lappenmand. Vertonghen kampte vooral met een veelvoud aan kleine kwaaltjes en kwam na de jaarwisseling amper nog in actie, terwijl de achillespees van Benteke een WK-nachtmerrie met zich meebracht.

En dan is er nog Kevin Mirallas. De flankaanvaller acteerde dan wel in een vrij onzichtbare rol bij Everton FC, maar klokt het seizoen toch af met acht doelpunten. Ook Roberto Martinez gaf al aan dat hij Mirallas volgend seizoen sowieso in zijn team wil houden. Maar dat wil de Spanjaard vanzelfsprekend ook met Romelu Lukaku.

Voldoende, maar ook niet meer

Moussa Dembelé kan dan weer niet terugblikken op een schitterend seizoen. De middenvelder was vaak geblesseerd, kon zijn stempel amper drukken en viel met Tottenham Hotspur dan ook simpelweg door de mand. White Hart Lane zag de voorbije maanden niet de speler die Fulham eerder in vervoering kon brengen.

Gebuisd, maar met herkansing op WK

En dan zijn er natuurlijk ook landgenoten die het seizoen liever zo snel mogelijk willen vergeten. Marouane Fellaini versierde in het tussenseizoen zijn droomtransfer naar Manchester United, maar lag de voorbije maanden vooral onder vuur. Big Fella werd allesbehalve aanvaard door de fans en slaagde er ook al niet in om een basisplaats te verwerven.

Dat geldt bovendien ook voor Nacer Chadli. De flankaanvaller verruilde in het tussenseizoen FC Twente voor Tottenham Hotspur, maar zat daar vooral op de bank. In de Europa League kreeg Chadli dan wel zijn kans, maar dat lag vooral aan de ambities van de Londenaren. Al is er één lichtpuntje: beide spelers kunnen op het WK het één en ander rechtzetten.

Dat geldt bovendien ook voor Thomas Vermaelen. De aanvoerder van Arsenal FC paste dit seizoen amper in de plannen van Arsène Wenger. De verdediger moest wachten op blessures bij Laurent Koscielny en Per Mertesacker. Al moet het gezegd: in de wedstrijd die Vermaelen speelde, deed hij dat voortreffelijk. Al was dat simpelweg niet genoeg...

Niet deelgenomen aan examen

En dan rest er ons nog de vermelding voor Dedryck Boyata. De verdediger van Manchester City komt in het Etihad Stadium helemaal niet in het stuk voor. Al willen the Citizens de verdediger wel een nieuw contract aanbieden. In de Premier League moet elke kern immers een minimum aan zelf opgeleide spelers bevatten....

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties