Dit loopt er allemaal mis bij Club Brugge

Timothy Collard
Timothy Collard
| 24 reacties
Dit loopt er allemaal mis bij Club Brugge
Foto: © Photonews

Na zes speeldagen in de Jupiler Pro League kunnen we er niet omheen: Club Brugge heeft zijn start gemist. De regerende landskampioen verloor al drie keer op verplaatsing en telt amper 7 op 18. Véél te weinig. Maar wat loopt er allemaal mis bij blauw-zwart?

Mentaliteit & passie

Een gebrek aan mentaliteit, dat valt op bij de spelers van Club Brugge. Er komt sleet op de geoliede machine die vorig seizoen alles en iedereen zoek speelde. Je zou gaan denken dat het tijd is voor een groot onderhoud. Voorts leggen de mannen die blauw-zwart vorig jaar kampioen maakten er niet genoeg hun hoofd voor. Ze nemen het iets te gemakkelijk op, er is een gebrek aan passie, wilskracht en vechtlust.

Vorm

Hoe je het ook draait of keert, verschillende spelers hollen dit seizoen achter hun beste vorm aan. Jongens die vorig seizoen aan de lopende band scoorden (Diaby, Vossen, Izquierdo), of jongens die voor de assists zorgden (Vanaken) hebben het tijdens deze jaargang moeilijk om zich door te zetten.

Toen Club vorig jaar niet draaide, kon het altijd wel nog rekenen op een flits van genialiteit van zijn smaakmakers. Dit seizoen is dat anders en slagen Vanaken, Diaby en co er vooralsnog niet in om het verschil te maken.

Een uitcomplex

Het is opmerkelijk, maar het is een oud zeer: Club Brugge laat zich te makkelijk ringeloren op verplaatsing. Een uitcomplex of het gemis van de trouwe en fanatieke Brugse aanhang die er op Jan Breydel wél is? Het kan, maar het zou eigenlijk niet mogen. Op verplaatsing moet een kampioen voldoende motivatie aan boord kunnen leggen om de drie punten mee te graaien.

Efficiëntie

Waar het schoentje nog knelt? Bij de efficiëntie. “We zijn niet efficiënt genoeg. Niet in onze eigen grote rechthoek en niet in de grote rechthoek van de tegenstander”, opperde Preud’homme eerder dit seizoen al. De oefenmeester van Club heeft overschot van gelijk.

Het licht gaat soms een keertje uit bij de verdedigers (ook de woorden van Preud’homme, nvdr.) en dat kostte het normaal verdedigend zó solide blauw-zwart dit seizoen al meermaals punten.

En langs de andere kant scoort Club Brugge – vorig seizoen nog de ploeg met de beste aanval – héél moeilijk. Zes doelpunten in zes wedstrijden en bijna alle doelpunten komen ook nog eens uit spelhervattingen. Een extra bewijs dat het combinatiespel van de kampioen stroef loopt, vooral rond de zestienmeter van de tegenstander.

Met het hoofd bij de Champions League?

Het zou niet mogen, maar misschien zaten sommige spelers de voorbije weken al met hun gedachten bij de Champions League. Voor het eerst sinds het seizoen 2004-2005 bereikte blauw-zwart nog eens de poules van het kampioenenbal en de club wil dan ook geen mal figuur slaan.

En de spelers, die willen zich natuurlijk in de kijker spelen op het meest bekeken clubtoernooi ter wereld. Zit die Champions League in het achterhoofd van sommige spelers? Houden ze zich bewust een beetje in om geen blessure op te lopen? Het zou alleszins niet mogen…

Conclusie

Dit Club Brugge heeft dringend nood aan een referentiematch. We mogen niet vergeten dat dit grotendeels dezelfde ploeg is die vorig jaar vriend en vijand imponeerde. “Ze kunnen het nog steeds”, aldus Preud’homme. Dat geloven we graag, Michel, maar het wordt dringend tijd dat ze dat bewijzen, op het veld. De wedstrijd tegen Leicester City is een eerste kans voor blauw-zwart.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties