Waarom Ajax-fans woensdagavond liever niet terugdenken aan 7 december 2011

Redactie
| 2 reacties

Ajax is kampioen. Stellen dat het voor 99,9 procent zeker is van de titel, zou namelijk betekenen dat PSV nog één kans op duizend heeft om kampioen te worden. En zo groot is die kans nu eenmaal niet.

Nog een laatste keer de cijfers. Woensdagavond staat de laatste speeldag op het programma in de Eredivisie. Ajax telt drie punten meer dan PSV. Als beide teams met hetzelfde puntenaantal eindigen, geeft het doelsaldo de doorslag.

Bij de Amsterdammers bedraagt dat nu +84, bij PSV +70. In Eindhoven zouden ze dus met pakweg 10-0 moeten winnen van Heracles Almelo én Ajax zou met 5-0 de boot moeten ingaan op het veld van De Graafschap.

Als Ajax in dit voorbeeld maar met 4-0 verliest, is het doelsaldo identiek, maar scoorde Ajax meer doelpunten en is het nog steeds kampioen.

U hoort het al: er moet al een leger aan gokchinezen neerstrijken bij onze Noorderburen om dat te laten gebeuren. En dan nog.

Toch zal deze situatie oude wonden openrijten in Amsterdam. Acht jaar geleden kon het ook bijna niet meer mislopen één speeldag voor het einde van de groepsfase van de Champions League.

Ajax stond tweede met drie punten voorsprong op Lyon. Ajax had een doelsaldo van +3, Lyon -5. Jan Vertonghen, Toby Alderweireld én Stefano Denswil speelden toen trouwens voor het A-elftal van de Amsterdammers.

Ajax ontving op de slotspeeldag Real Madrid, Lyon trok naar Dynamo Zagreb. Aan de rust was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers. Real Madrid stond weliswaar 0-2 voor omdat er twee doelpunten van Ajax waren afgekeurd voor denkbeeldig buitenspel, maar in Kroatië stond het nog 1-1.

Mateo Kovacic (nu Chelsea) had de thuisploeg op voorsprong gebracht, op slag van rust maakte  Bafétimbi Gomis gelijk voor Lyon.

45 minuten later had Ajax met 0-3 verloren. Zagreb – Lyon stond na negentig minuten… 1-7. Lyon ging door, Ajax was op basis van doelsaldo uitgeschakeld. De manier waarop Zagreb na rust zes doelpunten weggaf, deed de wenkrauwen fronsen. De beruchte knipoog van een Zagreb-verdediger maakte het enkel nog degoutanter.

Maar nogmaals voor de duidelijkheid: Ajax is kampioen. De kloof is veel te groot. En het is ook gewoon verdiend. Maar toch zou het best geestig zijn mocht Ajax woensdagavond –op een niet-omgekochte manier- na vijf minuten met tien vallen en 0-2 in het krijt staan en de eerste drie kansen van PSV tegen de netten vliegen.

Wij kunnen onmogelijk de enigen zijn met zo’n slecht karakter.