🎥 Fernando Torres mag als rasechte prijzenpakker terugblikken op glansrijke hoogtepunten

🎥 Fernando Torres mag als rasechte prijzenpakker terugblikken op glansrijke hoogtepunten
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Op een persconferentie zondag in Tokio volgt er nog meer uitleg, maar één ding staat vast: Fernando Torres is geen voetballer meer. Na een carrière van achttien jaar zet de Spanjaard er een punt achter. Torres won in zijn loopbaan het hoogste goed: EK, WK, Champions League.

Deze topspits is een blik op al zijn verwezenlijkingen dus meer dan waard. De club waar hij altijd verbonden mee zal blijven, is Atletico Madrid. Niet alleen waren er twee passages bij Atleti tijdens zijn profcarrière, hij genoot er ook zijn jeugdopleiding.

Torres maakte de grote opmars mee. Bij zijn debuut in Vicente Calderon op 27 mei 2011 speelde Atletico nog in de Spaanse tweede klasse, maar al snel zou de promotie naar La Liga volgen, waar de ploeg zich opwerkte tot subtopper en ook Torres op jonge leeftijd al vlot de weg naar doel wist staan. Hij imponeerde zodanig dat hij al op zijn negentiende aanvoerder werd.

Als een raket binnengekomen in Engeland

Zijn transfer naar Liverpool leidde de periode in waarin hij het meeste scoorde. Torres kwam als een raket binnen in de Premier League. In zijn eerste seizoen in de Premier League jaagde hij er meteen 33 tegen de netten. Door geregeld uit te blinken tegen rivaal Man United speelde hij zich helemaal in de harten van de Liverpool-fans.

Toen met Chelsea een andere Britse topploeg hem wegplukte in 2011, stond dat vooral in het teken van het pakken van prijzen in het clubvoetbal. In mei 2012 viel hij in tijdens de Champions League-finale nadat Bayern net op voorsprong was gekomen. Met hem op het veld maakte Chelsea nog gelijk en won het de trofee met de grote oren na strafschoppen.

Deel van Spaanse Gouden Generatie

Prijzen pakken deed hij in die jaren ook aan de lopende band met de Spaanse nationale ploeg. El Nino maakte immers deel uit van de Gouden Generatie. Na jaren zonder trofee brak die in 2008 de ban door Europees kampioen te worden. In de finale was het technisch beter dan het sterke Duitsland en toch was het een gesloten partij.

Een klasseflits van Torres bezorgde Spanje de beker. Op de loer liggen, de juiste looplijn aanhouden en dan dat enige mooie stiftertje: het beslissende moment na ruim een halfuur spelen. Als invaller vierde hij mee de eerste Spaanse wereldtitel toen Nederland op het WK van 2010 na verlengingen voor de bijl ging.

In 2012 reeds alles gewonnen

Geschiedenis schrijven deed hij helemaal in 2012: door als eerste speler ooit te scoren in twee EK-finales. Dit keer rolde Spanje Italië wel simpel op. Ook de topschutterstitel op het toernooi ging naar hem. Halfweg dat jaar had Torres dus alles gewonnen wat er te winnen valt: Champions League en tweede EK op een paar maanden en die wereldtitel was ook al binnen.

Restte dan nog enkel de terugkeer naar Atletico Madrid om de cirkel compleet te maken. Het resulteerde in nog een laatste triomf: de Europa League van 2018 kwam nog op zijn palmares. Afscheid nemen van het Europese voetbal deed hij ook in stijl: met twee treffers in zijn laatste match. Nadien volgde het einde van zijn carrière in Japan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties