Scheidsrechters die te maken krijgen met homofobie: de hallucinante cijfers

Scheidsrechters die te maken krijgen met homofobie: de hallucinante cijfers
Foto: © photonews

De VUB liet één van zijn studenten een onderzoek uitvoeren naar homofobie in het Belgisch voetbal. De conclusie van Robin Cnops - na een enquête onder de refs - was dat één op zes scheidsrechters ermee te maken krijgt.

De studie werd op basis van online enquêtes uitgevoerd bij 1.162 scheidsrechters uit alle afdelingen van het Belgisch voetbal, meldt De Zondag. De resultaten werden bekendgemaakt op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. 

De genoteerde cijfers zijn ronduit hallucinant: 16,8 procent van de bevraagde refs zegt de afgelopen twee seizoenen met homofobie geconfronteerd te zijn. Liefst 31 procent van die groep geeft toe maandelijks of nog frequenter het slachtoffer te zijn van homohaat of te zien hoe een collega daarmee te maken krijgt. 45 procent van de scheidsrechters geeft dan weer aan dat discriminatie op vlak van racisme, seksisme en homofobie alleen maar toeneemt.

Fans

Uit het onderzoek blijkt ook dat de voetbalfans de grootste aanstokers zijn van homofobie. Een kwart van de scheidsrechters geeft aan dat het altijd die groep is die hen of hun collega’s discrimineert. Opvallend, 13,6 procent van de bevraagde refs wijst ook spelers aan als verantwoordelijken voor deze homofobe uitlatingen.

Nog een verschil: homofobie jegens de ref komt het vaakst voor in de nationale amateurreeksen, met maar liefst 25 procent meldingen. Het profvoetbal scoort iets minder slecht met 20 procent.

En nog opvallend: met homofobie onder voetballers onderling, worden refs dan weer minder vaak geconfronteerd. 12% geeft aan dit al te hebben meegemaakt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

1e nationale

Nieuwste reacties